×

386. Kawa z białą czekoladą i rumem



Co roku przychodzi do mnie bardzo miły Mikołaj i zostawia mi pod choinką jakieś akcesoria kawosza. Raz zostawił kawiarkę, w zeszłym roku spieniacz do mleka, a w tym roku dostałam młynek i zapas kawy ziarnistej. Niby mogłabym sobie to wszystko sama kupić, ale jakoś tak mi milej się robi, że ten Mikołaj taki domyślny.
Po świętach czuję lekką niechęć do bardziej spektakularnych działań kuchennych. W ogóle wszelkie działania budzą we mnie niesmak i niechęć. Na szczęście moja aktualna szefowa, czyli Luśka, jest wyrozumiała i jeśli tylko dostaje swój zapas mleczka i smakołyków, jest dostatecznie wymiziana i wyściskana oraz wybawiona, pozwala mi spokojnie napić się kawy. Przyznaję bez bicia, jestem kawoholikiem i bez kawy nie umiem żyć. I wcale nie chodzi mi o to, żeby podnosić sobie ciśnienie, ale żeby czuć smak kawy. Dlatego też jedyne czynności kuchenne na jakie mam teraz ochotę, to wypróbowywanie nowego młynka i wymyślanie nowych kawowych przepisów. Takich jak kawa z białą czekoladą i rumem. Pyszności na lepszy humor. 


KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I RUMEM:
(proporcje na 2 porcje)
-podwójne espresso
-ok. 30g białej czekolady (8 kostek)
-dwie niepełne szklanki mleka
-chlust rumu 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a mleko nieco podgrzać i następnie dobrze spienić. Na spód każdej szklanki wlać czekoladę, następnie spienione mleko, a potem espresso. Na koniec dopełnić każdą szklaneczkę odrobiną rumu, a na wierzch posypać trochę wiórków z czekolady. Podawać od razu.

*zamiast rumu można też użyć domowej esencji waniliowej, czyli alkoholu w którym są zanurzone laski wanilii

SMACZNEGO!

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger