381. Sernik waniliowy z żurawiną na święta
12/08/2015
Boże Narodzenie
,
ciasto
,
Na słodko
,
sernik
,
święta
Co roku, na początku grudnia, pada sakramentalne pytanie "no to gdzie w tym roku święta?". Ale nie nie nie...nie chodzi o to, że w święta śmigamy gdzieś na koniec świata by wylegiwać się pod palmą. Raczej o to kto w tym roku podejmie się trudnego zadania zorganizowania Wigilii dla całej (coraz liczniejszej) rodziny. Co prawda z biegiem lat skład nieco ewoluuje, tworzą się grupy i podgrupy, dzieci przybywa coraz więcej. I największe zaskoczenie jak dla mnie...ja się już do dzieci nie zaliczam, tylko jestem przedstawicielem świata dorosłych. Nie wiem czy mi się to podoba, wiąże się to z mniejszą ilością paczuszek pod choinką.
Do swego rodzaju tradycji należy też już podział obowiązków przed Wigilią. Żeby nie zamęczyć jednej osoby (w porywach do dwóch-trzech) przygotowaniem wszystkich tych skomplikowanych i pracochłonnych dań, ustalamy kto co robi. Z góry wiadomo, że mama Krycha ma uszka i barszcz do ogarnięcia, ja się zajmę pieczonymi pierogami, a i karp w galarecie jest od lat przypisany.
Od kilku lat piekę też na święta sernik. Co roku jest inny, z innymi dodatkami. W tym roku eksperymentuję ze świeżą żurawiną. Biała masa ślicznie kontrastuje z brązowym ciastem i krwiście czerwonymi owocami. Do tego w smaku też jest silny kontrast pomiędzy słodką masą serową i bardzo kwaśną żurawiną. Dobry bardzo i orzeźwiający nieco po porcji obżarstwa. Taki sernik z żurawiną na święta będzie idealny.
SERNIK WANILIOWY Z ŻURAWINĄ:
CIASTO:
-150g mąki pszennej
-50g cukru
-1 żółtko
-2 czubate łyżki kakao
-1 łyżka jogurtu greckiego
-ok. 50g masła
MASA SEROWA:
-1kg sera trzykrotnie zmielonego na sernik
-100g masła
-5-6 łyżek cukru
-ziarenka z laski wanilii
-6 jajek
-opakowanie budyniu waniliowego
-ok. 200g świeżej żurawiny
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą dosyć szybko (wszystkie składniki muszą być schłodzone). Ciasto powinno mieć konsystencję mocno wilgotnego piasku. Zagnieść je w jedną kulę i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i lekko ugnieść, czyli wylepić spód (ja używałam tortownicy o średnicy 25cm). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około10-15 minut.
2. W czasie pieczenia ciasta przygotować masę serową, w tym wypadku składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw utrzeć masło z cukrem i ziarenkami wanilii. Następnie nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka będą już dobrze wymieszane dodawać stopniowo ser na zmianę z budyniem waniliowym (chodzi o proszek, a nie przygotowany budyń). Masę serową wylać na podpieczony spód (UWAGA-warto spróbować masy, bo powinna być mocno słodka).
3. Na wierzch masy serowej delikatnie rozłożyć żurawinę, a na nią pokruszyć resztę ciasta. Całość wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 45-60 minut. Gdy sernik będzie już prawie upieczony zgasić ogień i pozwolić mu dojść w stygnącym piekarniku. Gdy ostygnie warto jeszcze na chwilę włożyć sernik do lodówki przed podaniem.
SMACZNEGO!
Do swego rodzaju tradycji należy też już podział obowiązków przed Wigilią. Żeby nie zamęczyć jednej osoby (w porywach do dwóch-trzech) przygotowaniem wszystkich tych skomplikowanych i pracochłonnych dań, ustalamy kto co robi. Z góry wiadomo, że mama Krycha ma uszka i barszcz do ogarnięcia, ja się zajmę pieczonymi pierogami, a i karp w galarecie jest od lat przypisany.
Od kilku lat piekę też na święta sernik. Co roku jest inny, z innymi dodatkami. W tym roku eksperymentuję ze świeżą żurawiną. Biała masa ślicznie kontrastuje z brązowym ciastem i krwiście czerwonymi owocami. Do tego w smaku też jest silny kontrast pomiędzy słodką masą serową i bardzo kwaśną żurawiną. Dobry bardzo i orzeźwiający nieco po porcji obżarstwa. Taki sernik z żurawiną na święta będzie idealny.
SERNIK WANILIOWY Z ŻURAWINĄ:
CIASTO:
-150g mąki pszennej
-50g cukru
-1 żółtko
-2 czubate łyżki kakao
-1 łyżka jogurtu greckiego
-ok. 50g masła
MASA SEROWA:
-1kg sera trzykrotnie zmielonego na sernik
-100g masła
-5-6 łyżek cukru
-ziarenka z laski wanilii
-6 jajek
-opakowanie budyniu waniliowego
-ok. 200g świeżej żurawiny
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą dosyć szybko (wszystkie składniki muszą być schłodzone). Ciasto powinno mieć konsystencję mocno wilgotnego piasku. Zagnieść je w jedną kulę i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i lekko ugnieść, czyli wylepić spód (ja używałam tortownicy o średnicy 25cm). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około10-15 minut.
2. W czasie pieczenia ciasta przygotować masę serową, w tym wypadku składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw utrzeć masło z cukrem i ziarenkami wanilii. Następnie nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka będą już dobrze wymieszane dodawać stopniowo ser na zmianę z budyniem waniliowym (chodzi o proszek, a nie przygotowany budyń). Masę serową wylać na podpieczony spód (UWAGA-warto spróbować masy, bo powinna być mocno słodka).
3. Na wierzch masy serowej delikatnie rozłożyć żurawinę, a na nią pokruszyć resztę ciasta. Całość wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 45-60 minut. Gdy sernik będzie już prawie upieczony zgasić ogień i pozwolić mu dojść w stygnącym piekarniku. Gdy ostygnie warto jeszcze na chwilę włożyć sernik do lodówki przed podaniem.
SMACZNEGO!
Czuję świąteczny klimat;)
OdpowiedzUsuńi o to chodziło :) a w tle niech leci "all i want in Christmas" :)
Usuńidealne do popołudniowej herbatki!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html