377. Zapiekanka z dyni z kaszą pęczak
Moje dziecko jada tylko kilka rzeczy, które mlekiem nie są. Jak czegoś nie chce zjeść to bardzo dosadnie to komunikuje. W sumie jej się nie dziwię. Ci starzy to czasem bardzo niekumaci są i nie ogarniają o co dziecku chodzi.
Jednym z warzyw, które dostąpiło zaszczytu goszczenia w Luśkowych obiadkach jest dynia. Dlatego też mamy ją na swoim wyposażeniu w lodówce prawie cały czas. Tyle tylko, że czasem kończą mi się pomysły jak ją można przyrządzić. Bo że Luśka ma dostać zupę krem z ewentualną wkładką mięsną to ja wiem, ale co dla nas. Resztę warzywa jakoś dla nas muszę zawsze zagospodarować, a już zupa mi obrzydła. Przerabialiśmy już placuszki, omlety, kopytka dyniowe, a ostatnio padło na zapiekankę z dyni. I mogłam w niej przemycić moją ukochaną kaszę pęczak. Miśko jej niestety nie lubi, ale w zapiekance nie zauważył i dopiero przy drugiej dokładce ją odkrył. W takim momencie głupio mu było marudzić.
ZAPIEKANKA Z DYNI Z KASZĄ PĘCZAK
-ok. 700g dyni
-pół szklanki suchej kaszy pęczak
-0,5 kg mięsa mielonego z indyka
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-3-4 pomiodory
-1 papryka
-kawałek pora i selera
-garść sezamu
-sól, pieprz, czerwona słodka papryka, rozmaryn, gałka muszkatałowa, chilli, oliwa
-2 jajka
1. Dynię obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Lekko skropić oliwą i wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 170st. Po ok. 20 minutach wyjąć dynię i dokładnie zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu, oraz gałką muszkatałową i chilli. Gdy dynia nieco przestygnie wymieszać ją dokładnie z jednym jajkiem.
2. Ugotować kaszę pęczak na sypko. Sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, a potem pokrojone w niewielką kostkę pozostałe warzywa. Do wszystkich warzyw dorzucić mięso i całość mocno doprawić solą, pieprzem i papryką oraz igiełkami rozmarynu. Zestawić z ognia, wymieszać z kaszą i z drugim jajkiem.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz mięsno-warzywny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pure z dyni, na którym z kolei rozsypać uprażony sezam. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na 15 minut.
SMACZNEGO!
WYGLĄDA SMAKOWICIE!
OdpowiedzUsuńnie tylko wygląda, ale i jest smakowita i sycąca...idealna na zimne jesienne popołudnia i wieczory :)
Usuńwygląda ciekawie:D
OdpowiedzUsuńtylko ja za kaszą nie bardzo przepadam... ale może kiedyś się skuszę i wypróbuję :)
można zrobić wersję z samym mięsem i warzywami, ale ta kasza aż tak bardzo nie "rzuca się" w oczy :)
UsuńMiśko pęczaku nie lubi, a tutaj nie zauważył go podczas wciągania pierwszego talerza :)
bardzo fajny pomysł na zapiekankę:)
OdpowiedzUsuńpolecam jak najgoręcej :)
Usuń