×

374. Razowe placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Co tu dużo mówić (a właściwie pisać), te placuszki zrobiłam sobie na śniadanie głównie dlatego, że szukałam tego co będzie pasowało do sosu tzatziki. Lubię bardzo ten grecki sos czosnkowy. Ostatnio zrobiłam go ilości hurtowe, w zasadzie trudne do przejedzenia. Część podarowałam ojcu memu, co lubi sobie też dobrzej pojeść. Część idealnie się połączyła z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem. Nieco sosu wzięłam do rzeczonych placuszków z cukinii. Reszta jeszcze czeka na zmiłowanie i jakiś ciekawy pomysł. 
Placuszki z cukinii swoją drogą to smaczne i sycące śniadanie, ewentualnie przekąska. Łatwo się je robi. Dla tych zarobionych o poranku (bo np. bobas drze się że głodny jest i dłużej na mleko nie będzie czekał) najłatwiejszą opcją jest zrobienie placuszków wieczorem i odgrzanie ich w piekarniku o poranku. 


RAZOWE PLACUSZKI Z CUKINII
-1 średniej wielkości cukinia
-pęczek natki pietruszki
-2-3 łyżki mąki żytniej razowej
-1 jajko
-sól, pieprz, nieco słodkiej suszonej papryki

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). Posolić ją lekko i odstawić na 10 minut. Odcisnąć dokładnie sok i wymieszać z resztą składników. Całość powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki po kilka minut z obu stron, aż się zarumienią.


TZATZIKI  
-250g jogurtu greckiego
-ogórek zielony
-3-4 ząbki czosnku
-świeżo zmielony pieprz, szczypta soli
-kilka kropel oliwy

Ogórek i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać je z jogurtem greckim. Doprawić całość solą i pieprzem oraz odrobiną dobrej oliwy. Całość szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na kilka godzin. 

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger