369. Kruche ciasto z gruszkami i delikatnym kremem z mascarpone
Dawno u mnie nie było nic słodkiego. Zebrać się nie mogę do pieczenia, jak się nagle cała rodzina odchudza. A jak już wymyśliłam co chcę upiec to wysłałam Miśkosława na zakupy po ser ricotta. Przyniósł mi mascarpone. W sumie podobnie nieco są, jeden i drugi z Włoch pochodzi. Trzeba było coś nowego wymyślić w ramach słodkości. Zrobiłam naprawdę zacne ciasto kruche wypełnione aksamitnym kremem z mascarpone, z zatopionymi weń gruszkami. Cudo.
A jak już zrobiłam to sobie przypomniałam, że urodziny bloga były. Znowu o nich zapomniałam, a ten rok był przecież dla mnie przełomowy. No cóż, peszek. Lubię pisanie, dusza niespełnionego pisarza się przy tym raduje, ale jakoś nie ogarniam tych wszystkich nowinek z blogosfery. Tak w ogóle nie ogarniam blogosfery. Nie bywam na salonach, nie mam kont na wszelkich możliwych portalach społecznościowych, nawet kanału na YouTube nie uświadczysz u mnie. Nie mam zaplanowanej strategii rozwoju...może to błąd. Taka starodawna jestem, ja sobie piszę, na szczęście ktoś to czyta. Przepisy się podobają i zazwyczaj sprawdzają. I o to właśnie mi chodzi, żeby było miło i smacznie bez zadęcia i nadęcia, ą, ę, trrrę dupę o trotuar :)
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I DELIKATNYM KREMEM Z MASCARPONE:
CIASTO:
-200g mąki pszennej-100g cukru
-kostka masła
-2 żółtka
-łyżka jogurtu naturalnego
-2 czubate łyżeczki kakao
KREM Z MASCARPONE:
-250g sera mascarpone
-2 łyżki miodu
-2 białka+ 3 jajka
-trochę esencji waniliowej
-3-4 dojrzałe gruszki
1. Ze wszystkich podanych (i schłodzonych) składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić je na pół godziny do lodówki.
2. Gruszki obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
3. Utrzeć żółtka z miodem, aż zaczną bieleć. Dodać ser mascarpone oraz wanilię i dokładnie wymieszać. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do do pozostałych składników kremu.
4. Spód i boki tortownicy (lub foremki od tarty lub jakąkolwiek inną-ja używałam tortownicy o średnicy 25cm), wylepić ciastem. Na ciasto rozłożyć równomiernie plasterkami gruszki. Całość zalać kremem z mascarpone. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 50-60 minut. Po skończonym pieczeniu nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika tylko pozwolić spokojnie ostygnąć.
nie wiem jak Pani to zrobila ale u mnie wszystko zgodnie z przepisem a gruszki wyplynely razem z ich sokiem
OdpowiedzUsuńWpłynęły? Ale od razu całość poplynęła,czy po pieczeniu się okazało że masa się nie ścięła i przy krojeniu się rozpadło? Jeśli to drugie to może po prostu ciasto było za krótko pieczone,podaję czas pieczenia w moim piekarniku ale każdy jest inny i trzeba modyfikować nieco przepis na wyczucie.
UsuńMoże to też wina odmiany gruszek-ja to ciasto robię zawsze na przełomie lata i jesieni i używam dojrzałych Konferencji.
Pozdrawiam serdecznie