363. Makaron z serem ricotta i pomidorami na chandrę
Znowu wyjechał. Sezon na wyjazdy miał się już skończyć, a tutaj znowu Miśko wybył na kilka dni z domu. I już dzwonił, że jeszcze kolejny wyjazd będzie...pewnie potem okaże się, że jeszcze jeden i jeszcze i tak bez końca. Szału można dostać, albo chociaż lekkiej chandry. Poradzę sobie ze wszystkim, Luśka wiele problemów nie sprawia, codzienność ogarnę. Tylko jakoś tak mnie wkurza, że znowu wieczorem muszę gadać do naszej kocurzycy. Na dokładkę zimno i jesiennie coraz bardziej. Co za głupia pogoda. Dlatego właśnie na mój stół znowu wjechała micha parującego makaronu, tym razem z sosem z sera ricotta i pomidorów suszonych oraz koktajlowych. Po makaronie zawsze mi się humor poprawia. Jak Miśko będzie tak ciągle wyjeżdżał to sama niedługo zamienię się w kluchę.
MAKARON Z SEREM RICOTTA I POMIDORAMI:
-ok. 300g ulubionego makaronu (np. fusilli lub penne)
-ok. 200g sera ricotta
-garść lub dwie pomidorków koktajlowych
-4-5 suszonych pomidorów
-2-3 ząbki czosnku
-garść świeżej bazylii
-sól, pieprz, oliwa
1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości mocno osolonej wody.
2. W międzyczasie rozgrzać patelnię. Wlać na nią duży chlust oliwy, wrzucić posiekane ząbki czosnku i pomidorki koktajlowe (jeśli są duże można je pokroić na połówki lub ćwiartki). Podsmażyć całość przez chwilę, aż czosnek zacznie mocno pachnieć. Dorzucić na patelnię ser oraz posiekane na małe kawałeczki pomidory suszone. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać ugotowany makaron, nieco wody z gotowania (ok. 1/4 szklanki), oraz posiekaną bazylię. Wszystko razem dokładnie wymieszać i od razu podawać.
BUON APPETITO
*chciałam się jeszcze pochwalić, że właśnie zaczęłam się uczyć języka włoskiego....bardzo smakowita nauka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz