354. Galaretka z cydru z owocami
Chyba jeszcze z czasów studiowania ogrodnictwa mam lekką słabość do jabłek. A dokładniej mówiąc do wyrobów z nich, bo takie na surowo jedzone jakoś mnie nie kręcą. Cydr to co innego. Kręci i to nawet bardzo.
Jednak czasy, kiedy można było spożywać napoje wyskokowe bez konsekwencji, szaleć do rana i spać do południa już za mną. Teraz poważną Matką Polką Wiecznie Przejmującą Się Potomstwem jestem. Nawet jak Niuniuś pójdzie spać to szaleć nadmiernie nie ma sensu. Ona wstanie a ja będę dogorywać...nie dziękuję. Więc z cydru zrobiłam galaretkę. Smak zostaje, a alkohol (niestety) wyparował. Do tego garść owoców i jest prawie że dietetyczny deser.
GALARETKA Z CYDRU Z OWOCAMI:
-0,5 l cydru z jabłek
-2 łyżki cukru trzcinowego
-2 łyżki żelatyny
-spora szczypta cynamonu
-garść ulubionych owoców, kilka świeżych listków melisy
Cydr wlewamy do garnuszka i podgrzewamy z cukrem, aż ten się rozpuści. W międzyczasie do żelatyny dodajemy minimalną ilość zimnej wody (tak tylko żeby zmoczyć ją), a następnie wlewamy niecałe pół szklanki wrzątku i energicznie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do gorącego cydru, dodajemy jeszcze cynamon i całość dokładnie mieszamy.
Na dnie miseczek/słoiczków/salaterek (czy co tam znajdziemy pod ręką) układamy trochę owoców i po kilka listków melisy. Zalewamy całość gorącym cydrem i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
SMACZNEGO!
Gdy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, ze to idealny pomysł na jakieś babskie spotkanie :) Czy z tego przepis wychodzą 2 porcje?
OdpowiedzUsuńwychodzą 4 porcje średniej wielkości, ale tylko 2 "załapały" się na zdjęcie :)
UsuńSliczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń