349. Pieguski, maślane ciasteczka z czekoladą
(Sorry) taki mamy klimat, że zasadzie to jeść się za bardzo nie chce. Niestety w nocy, już w leżąc w łóżeczku, nagle mi się organizm odzywa i krzyczy, że codziennej dawki czekolady dziś nie dostał. Spójrzmy prawdzie w oczy...jestem czekoladoholikiem. Nawet w momentach, kiedy postanawiam się odchudzać nie mogę całkowicie odstawić słodyczy, bo nagle zaczynam się robić bardzo nerwowa. Chodzę i się wściekam, drażni mnie wszystko, a brudne skarpetki mogą wywołać wojnę światową. Są tacy, którzy twierdzą, że ziemia drży w posadach. Efekt jest taki, że po kilku dniach albo sama ze sobą wytrzymać nie mogę i dostaję małpiego rozumu na widok czegoś słodkiego, albo Miśko z obawy o własne zdrowie zaczyna we mnie rzucać czekoladą. Bardziej rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się, zjedzenie do porannej kawy czegoś dobrego, upieczonego w zaciszu domowej cukierni, za to ograniczanie słodyczy przez resztę dnia. I wilk syty i Miśko cały. Mam swoją dzienną dawkę czekolady, na nikogo nie warczę, a ilość słodyczy zasadniczo jest ograniczona. W ramach takiego czegoś słodkiego upiekłam ostatnio ciasteczka maślane z czekoladą przypominające popularne "pieguski". Polecam bardzo...tym bardziej że szybko się je robi i człowiek się nie zdąży ugotować stojąc w kuchni :)
PIEGUSKI, MAŚLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ:
pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
wanilia lub aromat waniliowy
- See more at: http://tutajmieszkaagnieszka.blogspot.com/2015/02/domowe-pieguski-czekoladowe.html?spref=fb#sthash.JOxZZc8z.dpuf
-kostka miękkiego masła
-pół szklanki cukru trzcinowego
-1 szklanka mąki pszennej
-jajko
-szczypta soli
pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
wanilia lub aromat waniliowy
- See more at: http://tutajmieszkaagnieszka.blogspot.com/2015/02/domowe-pieguski-czekoladowe.html?spref=fb#sthash.JOxZZc8z.dpuf
PIEGUSKI, MAŚLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ:
-pół szklanki cukru trzcinowego
-1 szklanka mąki pszennej
-jajko
-szczypta soli
-łyżeczka proszku do pieczenia
-duży chlust esencji waniliowej
-150g posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej, ale ostatnio zrobiłam pół na pół z białą i gorzką)
Ustawiamy średnie obroty miksera i po kolei dodajemy do miski masło, cukier i esencję waniliową. Gdy te składniki już się dokładnie wymieszają wbijamy jajko i dosypujemy mąkę, z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec trzeba wmieszać posiekaną w miarę drobno czekoladę. Następnie za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na przygotowaną blaszkę. Między ciasteczkami powinny zostać spore odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 180st, przez 10-12 minut, aż się lekko zarumienią, ale nadal będę miękkie. Po wyjęciu studzimy na kratce do pieczenia.
SMACZNEGO!
Chętnie bym je pochrupała:)
OdpowiedzUsuńpół godziny w kuchni i już można się cieszyć ciasteczkami :)
Usuń