×

344. Genialna i prosta tarta z czarnymi porzeczkami na kruchym cieście

Nawet w moim leniwym życiu, są takie dni kiedy ciągle gdzieś biegam, załatwiam i w ogóle staram się ogarnąć rzeczywistość. Wszystko na siebie się nakłada. Imieniny mamy, przyjazd przyszłej-ewentualnej teściowej, marudzenie Luśki i problemy zdrowotne mojej kociej Zołzy. 
Szans na chociaż krótką drzemkę, brak. Łapy mi się rozjeżdżały ze zmęczenia, a tu jeszcze coś słodkiego do kawy powinnam mieć podczas wizyty na szczycie. 
Padło na prostą, a jednoczenie dosyć efektowną tartę z czarnymi porzeczkami. Wystarczy zagnieść ciasto (trochę przycwaniakowałam i zagniotła mi je maszyna), a owocowe nadzienie jest najprostsze na świecie. Do kawy i krótkich ploteczek w sam raz.

TARTA Z CZARNYMI PORZECZKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE:
CIASTO:
-1,5 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

NADZIENIE:
-ok. 300-400g czarnych porzeczek
-garść płatków migdałowych
-2 łyżki cukru
-opakowanie budyniu waniliowego

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 26cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut. W międzyczasie resztę ciasta rozwałkować na krążek wielkości przygotowanej blaszki do ciasta.

2. Wymieszać ze sobą dokładnie porzeczki, cukier i budyń waniliowy (proszek), tak żeby owoce dokładnie były pokryte suchymi składnikami. Wysypać porzeczki na podpieczony spód. Wierzch przykryć rozwałkowanym ciastem i lekko nakłuć je widelcem, a brzegi dokładnie zlepić. Całość wstawić z powrotem do piekarnika na około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.

3. Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto do wystygnięcia (sok z owoców wtedy zgęstnieje). Można oprószyć całość cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Hm, ciekawe czy wyszłoby też z czerwonymi porzeczkami? Bo akurat takie mi zostały w lodówce... :) Chyba zaryzykuję, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło by. W zeszłym tygodniu robiłam w wersji z czerwonej porzeczki.

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger