342. Mus malinowy z jogurtem
Kolejny pomysł na łatwe, proste i przyjemne ciasto, które w zasadzie robi się samo i nie trzeba odpalać piekarnika. Jeśli ktoś nie chce może nie robić do niego ciasteczkowego spodu-wtedy nie dość że będzie dietetyczne to jeszcze bez glutenu. Samo szczęście i radość dla pałaszującego :)
MUS MALINOWY Z JOGURTEM:
CIASTECZKOWY SPÓD:
-100g herbatników
-1/4 kostki masła (rozpuszczone)
MUS MALINOWY:
-300g malin
-kubek jogurtu greckiego (ok. 300g)
-czubata łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru
1. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć nimi dokładnie spód tortownicy (o średnicy 22cm). Włożyć do lodówki żeby się dobrze schłodziło.
2. Żelatynę zalać zimną wodą żeby napęczniała. Następnie zalać odrobiną (ok. 70ml-1/3 szklanki) wrzątku żeby się dokładnie rozpuściła.
Maliny zmiksować dokładnie z jogurtem i cukrem oraz żelatyną. Wylać całość na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
świetne, lekkie ciacho!
OdpowiedzUsuńWow, genialne to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taka forma owocowego musu! *.*
forma łatwa, prosta i przyjemna i prawie dietetyczna :)
Usuńpolecam :)
A można cukier zastąpić miodem? Nigdy nie robiłam nic z żelatyną, jaką ilością wody trzeba ją zalać?
OdpowiedzUsuńco do miodu to spokojnie można go użyć-też często nim słodzę wypieki, tylko akurat się skończyły zapasy :)
Usuńa co do żelatyny to najlepiej najpierw potrzebną ilość wsypać do jakiejś miseczki czy szklanki, zalać odrobiną zimnej wody (tak tylko żeby pokryć całość), odstawić na chwilę i następnie zalać wrzątkiem, ja użyłam ok. 70ml (1/3 szklanki, albo nawet ciut mniej). Spokojnie się rozpuści wszystko.