341. Proste ciasto z kaszy jaglanej z porzeczkami dla bezglutenowców
7/14/2015
bez glutenu
,
ciasto
,
kasza
,
owoce
To nie jest tak, że skoro ja jem wszystko i lubię różnorodność, to osoby z dietą eliminacyjną się u mnie nie pożywią. Jest wprost przeciwnie. Jeśli tylko ktoś nie chce mnie na siłę nawracać na swoją dietę i jeszcze zapowie się z wizytą z lekkim wyprzedzeniem (bo jednak z Luśką na rękach jestem trochę mniej mobilna niż wcześniej) to chętnie zrobię coś specjalnie dla niego.
Tak więc na ostatnie damskie spotkanie miałam za zadanie zrobić coś wegetariańskiego i jeszcze na dodatek bez glutenu. Dlatego też w mojej malutkiej kuchni powstało ciasto z kaszy jaglanej z czarnymi porzeczkami.Ciasto jest ciężkie, wilgotne i delikatne w smaku, świetnie kontrastuje z aromatycznymi porzeczkami. Polecam nie tylko dla tych unikających glutenu.
PROSTE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI:
-200g kaszy jaglanej
-1/4 kostki roztopionego masła
-2 jajka
-2 łyżki cukru
-pół szklanki mleka
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-szczypta soli
-2 garści porzeczek czarnych
-cukier puder do posypania
1. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, a następnie dokładnie ją zmiksować.
2. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Wylać ciasto do przygotowanej foremki (używałam takiej o wymiarach ok. 25x25cm). Na wierzchu ciasta równomiernie rozsypać porzeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
*ja na to nie zwróciłam uwagi, bo nie muszę przestrzegać diety bezglutenowej i jeszcze pełnej wprawy nie mam, ale najlepiej zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczaną. Wtedy będzie już całkowicie bez glutenu.
*ja na to nie zwróciłam uwagi, bo nie muszę przestrzegać diety bezglutenowej i jeszcze pełnej wprawy nie mam, ale najlepiej zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczaną. Wtedy będzie już całkowicie bez glutenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz