339. Ciasto czekoladowe z czereśniami i morelami
Pierwotnie chciałam upiec brownie....ale ktoś mi bestialsko zeżarł część czekolady przeznaczonej na ten cel. Mam dwoje podejrzanych, ale Luśka jest jeszcze za mała trochę i w sumie póki co to preferuje wyroby mleczne, więc chyba zostaje mi jeden podejrzany.
Na szczęście trochę czekolady ocalało. Z tego co zostało i z owoców, które przywieźli mi rodzice z działki powstało całkiem miłe dla podniebienia ciasto. Gęste, aromatyczne, pełne owoców. Do letniej kawy w sam raz.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI I MORELAMI:
-100g gorzkiej czekolady
-2 czubate łyżeczki kakao
-100g cukru
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży chlust esencji waniliowej i szczypta cynamonu
-szczypta soli
-garść wydrylowanych czereśni i kilka moreli
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło
utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania,
dolać roztopioną czekoladę, jajka i esencję waniliową, cynamon i kakao. Gdy wszystko będzie już
dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.
SMACZNEGO!
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
myślę, że śliwki z ciastem czekoladowym będą się świetnie komponowały. Spróbuj i daj znać jak wyszło :)
Usuńpozdrawiam serdecznie