6/17/2015
bez glutenu
,
ciasto
,
kuchnia bałkańska
,
Na słodko
,
owoce
,
przepisy mamy
,
sernik
,
truskawki
4
335. Lekkie ciasto greckie z truskawkami i jagodami
6/17/2015
bez glutenu
,
ciasto
,
kuchnia bałkańska
,
Na słodko
,
owoce
,
przepisy mamy
,
sernik
,
truskawki
W moich wyobrażeniach po pojawieniu się Niedźwiadka miało być trochę inaczej, ale jest jak jest. A jest tak, że wszelkie eksperymenty kulinarne należą obecnie do mamy Krysi. To ona znajduje nowe przepisy, testuje je i co najważniejsze przynosi nam do zrobienia kontroli jakości. Ja co najwyżej wybieram sobie z jej arsenału przepisów te, które nie dość że pyszne, to jeszcze proste, szybki i bezbolesne do wykonania.. Bo czasu na babranie się w kuchni jest mikroskopijnie mało. To ciasto spełnia wszelkie kryteria. Da radę je zrobić pomiędzy jednym karmieniem, a drugim karmieniem Bobinia. Piecze się je podczas kąpania gagatka. A w gratisie dostaje się jeszcze genialny zapach truskawek unoszący się w całym domu. No bajka po prostu...i jedynie szkoda, że tak szybko znika.
CIASTO GRECKIE Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI:
-2 duże kubeczki jogurtu greckiego (ok. 800g)
-pół szklanki cukru
-3 łyżki oleju
-4 jajka
-2 opakowania budyniu waniliowego
-duży chlust esencji waniliowej
-3 garści truskawek (ok. 300g-u mnie jeszcze było trochę jagód kamczackich)
-kilka listków mięty i cukier puder do dekoracji
1. Truskawki i jagody umyć i odszypułkować. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli dla ułatwienia).
3. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać jogurt, esencję waniliową, olej i budyń waniliowy. Delikatnie dodać i wmieszać pianę z białek.
4. Na dno przygotowanej blaszki (używałam tortownicy o średnicy 26cm) wylać połowę ciasta. wyłożyć na nie połowę przygotowanych owoców, na to resztę ciasta i na wierzch pozostałe owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st, na ok 40-50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!
CIASTO GRECKIE Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI:
-2 duże kubeczki jogurtu greckiego (ok. 800g)
-pół szklanki cukru
-3 łyżki oleju
-4 jajka
-2 opakowania budyniu waniliowego
-duży chlust esencji waniliowej
-3 garści truskawek (ok. 300g-u mnie jeszcze było trochę jagód kamczackich)
-kilka listków mięty i cukier puder do dekoracji
1. Truskawki i jagody umyć i odszypułkować. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli dla ułatwienia).
3. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać jogurt, esencję waniliową, olej i budyń waniliowy. Delikatnie dodać i wmieszać pianę z białek.
4. Na dno przygotowanej blaszki (używałam tortownicy o średnicy 26cm) wylać połowę ciasta. wyłożyć na nie połowę przygotowanych owoców, na to resztę ciasta i na wierzch pozostałe owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st, na ok 40-50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!
Wspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam także do mnie, jestem nowa http://sniadaniowa-paula.blogspot.com/
dziękuję, zajrzę na pewno jak Luśka zaśnie :)
UsuńZrobiłam i wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
Usuń