×

307. Zupa pomidorowa z soczewicą po indyjsku


Moja osobista babcia na wszelkie nowinki kulinarne jest tak jakby otwarta inaczej. Dlatego też jedyne dwie słuszne zupy na niedzielny obiad to dla niej rosół albo pomidorowa. Innych opcji babcia nie przewiduje. Dobrze jak ktoś inny przygotowuje ten posiłek, bo wtedy można spodziewać się klasyki gatunku. Babcia ma jednak lekko przerąbane jeśli to ja mam stanąć przy garach. Ostatnio dostała co prawda zupę pomidorową, ale inspirowaną kuchnią indyjską, z dużą ilością rozgrzewających przypraw, z warzywami wszelakimi (w tym z soczewicą) i z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Stąd też moja robocza nazwa, czyli pomidorowa po indyjsku. 

ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ PO INDYJSKU:
(proporcje przewidziane na duży gar dla dużej głodnej rodziny)
-2 puszki pomidorów krojonych
-500ml przecieru pomidorowego
-szklanka czerwonej soczewicy
-2 średniej wielkości marchewki
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-pół pora
-pęczek natki pietruszki
-garam masala, cynamon,gwiazdka anyżu, imbir, chilli, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
-sok z połówki pomarańczy
-trochę masła klarowanego do smażenia

1. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i posiekany czosnek. Na koniec wlać pomidory z puszki, całość przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Trzymać pod przykryciem, aż pomidory się prawie całkowicie rozpadną. 

2.W międzyczasie nastawić w dużym garnku ok. 3 l wody (ewentualnie bulionu jeśli posiadamy ale i bez niego też da radę). Kiedy woda zacznie wrzeć dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz całą mieszankę warzywną z patelni i przecier pomidorowy. Dolać sok z pomarańczy oraz hojnie przyprawić wszystkimi wymienionymi przyprawami. Wsypać soczewicę, całość przykryć i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie a przyprawy się ze sobą zmieszają. 

3. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w półplasterki pora. Każdą porcję posypać obficie posiekaną natką pietruszki. 
Według mnie zupa jest i tak bardzo sycąca ale nie zawadzi dodać do niej jeszcze trochę ryżu. 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger