×

298. Ryba po bałkańsku, czyli kojeny posiłek wymyślony dla kobiet w ciąży

O tym, że ryby są zdrowe każdy wie. O tym, że ogólnie jemy ich zdecydowanie za mało też wie każdy. O tym, że są zalecane dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych maluchów, też chyba większość zdaje sobie sprawę. No i co z tą wiedzą zrobić, jak się nie ma pojęcia jak przyrządzić rybę. Ja swoją rybę po bałkańsku upiekłam, pod grubą warstwą pasty z papryki i bakłażana, którą zna chyba każdy kto choć raz był na Bałkanach. Ajwar, bo o nim mowa jest pełen smaku i aromatu i zdecydowanie poprawia humor w środku zimy, przypominając wakacje. Można już spokojnie znaleźć go w sklepach, albo można zrobić samodzielnie. U mnie na blogu jeszcze nie ma na niego przepisu (zapewne można się go spodziewać w najbliższe lato lub jesienią), a póki co polecam wam przepis z bloga Bałkany Rudej, czyli ajwar według mamy Rudej
Jako dodatek do mojej bałkańskiej ryby zrobiłam pieczone ziemniaki w rozmarynie, bo ziemniaki moi mili wcale nie są tuczące. Tuczące są zazwyczaj dodatki do nich, a taki ziemniak to w sumie zdrowy jest :)

RYBA PO BAŁKAŃSKU:
-1kg filetów z dorsza lub soli
-4-5 łyżek pasty ajwar
-sok z cytryny
-sól, pieprz, suszona wędzona papryka
-mąka, oliwa
-pęczek szczypiorku

+ewentualnie kilka ziemniaków, cebula, świeży rozmaryn, sok z połówki cytryny, oliwa, sól

1. Filety rybne delikatnie opłukać i pokroić na całkiem spore kawałki (mniej-więcej wielkości połowy dłoni). Skrapiamy je dokładnie sokiem z cytryny i oprószamy dokładnie odrobiną soli, pieprzu i wędzoną papryką, a następnie obtaczamy dokładnie w mące. Każdy filet obsmażamy z obu strony, na kilku kroplach oliwy, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu.

2. Wierzch obsmażonych rybnych filetów dokładnie pokrywamy pastą ajwar. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.

*w wersji z pieczonymi ziemniaczkami, proponuję obrać je i pokroić w ćwiartki (lub jeszcze drobniej jeśli są duże), a cebulę pokroić w piórka. Warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą, a następnie dodać trochę igiełek rozmaryny i soli. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby każdy ziemniaczek był otoczony przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki wsypać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 25-30 minut, aż zmiękną. Na ostatnie minuty pieczenia, można dołożyć do ziemniaczków rybę :)

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie ja odkąd pamiętam to zawsze lubiłam rybę i do tej pory mi te smaki pozostały. Jestem także zwolenniczką łososia z https://mowisalmon.pl/produkty/ i wiem, ze tą rybę możemy przygotować na całą masę najróżniejszych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger