281. Sernik piernikowy z orzechami
12/04/2014
ciasto
,
kuchnia polska
,
Na słodko
,
sernik
,
święta
Serniczki wszelakie to ja lubię bardzo. Odkąd się nauczyłam piec je samodzielnie to nawet jakby bardziej lubię, bo mogę sobie pokombinować co tam powrzucać, żeby jeszcze pyszniejsze były. Boże Narodzenie się zbliża, więc wersję świąteczną też trzeba było wymyślić. Tutaj wyszła wersja 2 w 1 (można by rzec Łosz and Goł), bo to sernik piernikowy wypełniony orzechami.
Żeby nie być całkiem gołosłowną, że to ja się tak zachwycam tym co sama upiekę, to dałam próbowaczom do oceny swój wypiek. Grupa testowa była zróżnicowana bardzo, zarówno pod względem wieku, stopnia marudności i jeszcze otwartości na różne nowości i udziwnienia tradycyjnych przepisów. Nawet najtrudniejszy przeciwnik poprosił o dokładkę. W efekcie działalności próbowaczy sernik nie uchował się długo, znaczy się smakował.
A i jeszcze tylko taką mam uwagę, że ja lubię serniki takie bardziej zbite i o wyczuwalnym aromacie maślanym, więc takie też zazwyczaj tworzę. Ten sernik piernikowy zdecydowanie taki jest.
SERNIK PIERNIKOWY Z ORZECHAMI:
(proporcje przewidziane przy pieczeniu w tortownicy o średnicy 24cm)
CIASTO:
-ok.150g ciastek owsianych
-ok. 100g masła
-ok. łyżka ulubionych przypraw korzennych (u mnie to był cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, skórka z cytryny, kardamon, chilli, imbir)
MASA SEROWA:
-1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
-100g masła
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-6 jajek
-4-6 łyżek miodu (zależnie od upodobań)
-łyżka przypraw korzennych (tych samych co do ciasta)
-garść orzechów wszelakich (ja używałam włoskich i migdałów)
DEKORACJA:
-100g gorzkiej czekolady
-łyżka masła
-garść suszonej żurawiny
1. Przygotować ciasto. Masło roztopić, a ciastka dokładnie pokruszyć (tłuczek do ziemniaków sprawdza się do tego idealnie). Wymieszać ze sobą dokładnie ciastka, masło i przyprawy. Całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Tak przygotowaną mieszankę wysypać na blaszkę i dokładnie ją ugnieść, tak żeby pokryć dokładnie spód i częściowo boki. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
2. Do robienia masy serowej wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć dokładnie z miodem. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie przyprawy. Wciąż mieszając dodawać po jednej łyżce twarogu na przemian z budyniem (w proszku). Kiedy masa serowa jest już dokładnie wymieszana delikatnie dodać do niej jeszcze orzechy (ja swoje delikatnie posiekałam na mniejsze kawałki). Gotową masę przelać na przygotowane ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto na co najmniej godzinę, żeby za bardzo nie opadło.
3. Na wystudzone ciasto można, chociaż koniecznie nie trzeba, wylać polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady wymieszanej z masłem. Na samą górę zaś, prawie jak wisienkę na torcie, można dodać kilka suszonych żurawin.
SMACZNEGO!
z chęcią zjadłabym choćby kawałek :)
OdpowiedzUsuńz serniczkiem może być ten problem, że próbowacze zawzięcie tak pracowali, że nawet ja sama się załapałam tylko na jeden kawałek....ale już niedługo kolejne świąteczne dania do testowania będą :)
Usuńto musi być smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiacho rekomendowane na święta przez Instytut Pyszności i Żywienia :)
Usuńnigdy jeszcze niczego nie upiekłam i nie czułam takiej potrzeby... ale teraz poczułam :D jeżeli smakuje tak jak wygląda, to upiekę i zjem cały! spisuję przepis ;) gratuluję zdolności kulinarnych i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzuję ciężar odpowiedzialności teraz :) pieczenie naprawdę jest fajne i proste....ale jakby co to czekam na relacje z pierwszego spotkania z piekarnikiem :)
UsuńO jezusie jaki smakowity. Upieke go na swieta:)
OdpowiedzUsuńto całkiem tak jak ja...tylko ja mam do zrobienia 3 sztuki :)
Usuńpozdrawiam serdecznie