×

278. Ciasteczka ryżowe z konfiturą, na czasie bo bez grama glutenu

Ja może jestem trochę zacofana kulinarnie, ale nie uznaję diet z wykluczeniem białka, żywienia się tylko kaszą jaglaną w różnych postaciach, odrzuceniem glutenu, albo żywieniem się tylko i wyłącznie żywnością z etykietką bio/eko. Na szczęście nie mam żadnych problemów zdrowotnych, ograniczać się w żaden sposób nie muszę (chociaż zjedzenie 12 pączusiów może mi lekko zaszkodzić na szerokość bioder a micha bigosu też tak jakby do końca wskazana nie jest). 
Od czasów podstawówki mam jednak koleżankę, która co jakiś czas musi być na jakiejś specjalistycznej diecie, kiedyś nawet żywiła się głównie jakimiś galaretkami. Dlatego też jak wiem, że mamy się spotkać na ploty to się wolę wcześniej zapytać co aktualnie jest dopuszczalne u niej do jedzenia. Aktualnie na topie jest wegetarianizm bezglutenowy. Łatwo mi nie było, mama Krysia wspomogła i wygrzebała swój stary przepis i tak powstały ciasteczka znakomite i pysznościowe z kleiku ryżowego i konfitury. 

CIASTECZKA RYŻOWE Z KONFITURĄ:
-1 paczka kleiku ryżowego
-1 kostka masła
-3 jajka
-niecała szklanka cukru
-3-4 łyżki wiórków kokosowych
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-konfitura lub dżem ulubiony (najlepszy według mnie jest wiśniowy-lekko kwaskowaty: )

1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie.

2. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150st C, przez kilkanaście minut-na jasnozłoto.

3.Po wyjęciu ciastek z piekarnika, do każdego dołka nałożyć trochę konfitury.
 
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. tym przepisem chyba zostałam sprowokowana do zrobienia ciasteczek z kleiku ryżowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo tak, takie ciasteczka są bardzo prowokujące :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger