277. Filety z piersi kurzej panierowane w parmezanie z szynką parmeńską
Ostatnio w praktycznie każdą sobotę siedzę w kuchni i lepię jakieś torty. Zawsze lepiej pracuje mi się gdy coś mi brzęczy nad uchem Chociaż zdecydowanie wolę brzęczenie jakieś zorganizowanie niż marudzenie któregoś z członków rodziny, że znowu cała kuchnia zajęta i zasypana cukrem pudrem i tak w ogóle to kto to będzie sprzątał ja się pytam. W ramach tego zorganizowanego brzęczenia wybieram JemRadio, a w sobotnie przedpołudnia jest akurat audycja Pawła Lorocha-Gastrozofia rozważania wokół talerza. Czasem są to dosyć egzotyczne rozważania np. o tym jak zrobić zupę z żółwia, czasem jednak rozważania są jakby bliższe i bardziej dostępne dla normalnych ludzi. W jeden z ostatnich weekendów rozważania były o kurzej piersi. Wdzięczny to temat, każdy lubi ten kawałek mięsa, bo go łatwo na różne sposoby przerobić. Mi szczególnie przypadł do gustu jeden z przepisów na pierś po włosku. Co prawda trochę go wzięłam i poprzerabiałam, bo mając ręce upaprane po łokcie w masie cukrowej nie miałam jak zapisać. Zrobiłam więc to co zapamiętałam a czego nie pamiętałam to pokombinowałam po swojemu.
Dobrze wyszło, nawet bardzo dobrze. Taki kurak się nadaje i na obiad i jako zakąska do wódki...wszystkim smakuje, a do tego można ten przepis zaliczyć do "tych prostych co się ich nie da zepsuć".
FILETY Z PIERSI KURZEJ PANIEROWANE PARMEZANEM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:
(ponieważ raz w życiu się zdarzyło, że nie musiałam karmić hordy głodnych ludzi proporcje przewidziane są na 2 osoby i ewentualnie coś zostanie do podjadania)
-filety z 2 piersi kurzych
-kilka plastrów szynki parmeńskiej
-trochę parmezanu (ok.70-100g)
-sok z połówki cytryny
-garść świeżego tymianku
-sól, pieprz, oliwa i masło
1. Filety dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na paski o szerokości ok.1,5-2cm (resztki oddać głodnym kotom, które na pewno już od dawna dopominają się o jakieś jedzenie). Mięso włożyć do głębokiego talerza lub miski i zalać sokiem z cytryny.
2. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć parmezan, posiekać na drobno tymianek. Każdy z kawałków mięsa dokładnie oprószyć sporą ilością pieprzu i tymianku, oraz delikatnie solą, a na koniec dokładnie obtoczyć w parmezanie. Następnie każdy tak przygotowany kotlet owinąć dokładnie jednym lub dwoma (zależnie od wielkości kawałka mięsa) plastrami szynki parmeńskiej.
3. Na patelni rozgrzać kilka kropel oliwy z łyżką masła. Na tej mieszance smażyć przygotowane kotlety po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony.
*można jeść od razu lub jeśli kotlety były przygotowane np. dzień wcześniej odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym-i tak zachowają całą swoją soczystość i aromat.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz