×

273. Zupa krem z dyni

Dobra zimno się robi. I raczej dość ponuro też jest. Najchętniej nie wychodziłabym spod koca przez najbliższe kilka miesięcy, w sensie aż do wiosny (takie niedźwiedzie to mają super pomysł z tym snem zimowym). Na rozgrzewkę dziś, bo jednak czasem trzeba wyjść spod koca, zupa krem z dyni. Przepis przywieźli mi rodzice od mojej osobistej chrzestnej. Dosyć zabawnie jest odtwarzać smak, którego się nigdy nie próbowało. Udało mi się to dopiero po trzech latach prób i błędów. Warto było, bo strasznie smaczne to wyszło :)

ZUPA KREM Z DYNI:
(proporcje są przewidziane na mały kociołek zupy idealny dla wiecznie głodnej rodziny na 2 dni)
-2-3 kg dyni
-2-3 średniej wielkości ziemniaki
-3l bulionu warzywnego
-200g sera ricotta
-duża szczypta kurkumy i słodkiej czerwonej papryki, mała szczypta gałki muszkatołowej i kminku, sól i pieprz
-ewentualnie kilka łyżek jogurtu greckiego do podania 

Ziemniaki i dynię obrać i pokroić i we w miarę drobną kostkę. Bulion przelać do garnka, postawić na ogniu i wrzucić do niego warzywa. Gotować do momentu, aż warzywa będę już miękkie. Zestawić z ognia, odlać ok. pół szklanki bulionu i dokładnie zmiksować warzywa.  W pozostawionym bulionie rozmieszać ser ricotta, wlać go do garnka ze zmiksowanymi warzywami. Całość postawić jeszcze na chwilę na małym ogniu i dodać przyprawy, z tym że kminek dodawać na samym końcu.
Do każdej porcji zupy można dodać trochę jogurtu greckiego (lub śmietany jeśli ktoś woli) i np. grzanki lub pestki dyni.

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. a ja polubiłam dopiero po jakimś czasie, jak doszłam do smaku jaki mi odpowiada :)

      Usuń
  2. Hmmm ciekawa zupka :) dyni jakoś nigdy nie lubiłam za bardzo (oprócz pestek) ale tutaj na zdjęciu wyglada cudownie więc może się skusze :)
    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger