×

266. Tarta ze śliwkami i kremem migdałowym

Ostatni weekend był dla mnie bardzo intensywny, spędziłam go w Lublinie na Europejskim Festiwalu Smaku (kilka zdjęć już niedługo na blogu się pojawi). Nie przeszkodziło mi to naskrobać przepisu na pyszną tartę. Bo pomimo słoneczka za oknem to mamy już prawie jesień, a więc i sezon na śliwki. W zestawie z cynamonem i migdałami tworzą bardzo klasyczne połączenie. I bardzo dobrze, bo klasyka czasem jest najlepsza.
 
TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM MIGDAŁOWYM:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

KREM MIGDAŁOWY:
-150g obranych migdałów
-200g serka śmietankowego (np. Bieluch)
-1 jajko
-1 czubata łyżka cukru pudru
-szczypta cynamonu

+2 garści śliwek i ewentualnie płatki migdałów

 1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 26cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut.

2. W czasie gdy ciasto się piecze zmiksować migdały (nie musi być to bardzo gładka masa). Do masy migdałowej dodać pozostałe składniki kremu i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na podpieczony spód i równomiernie go rozsmarować. Na wierzchu kremu ułożyć śliwki (wypestkowane i przekrojone na połówki), skórką do wierzchu.  Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż ostygnie.
*do kremu można również użyć marcepanu (gotowego lub domowego- tutaj jest przepis na domowy marcepan) i wymieszać go tylko z jajkiem i serkiem

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger