×

262. Zapiekanka z grillowanej cukinii, mięsa mielonego i sera feta

Koniec bujania w obłokach, braku konstruktywnych działań i ogólnie myśleniu tylko o podróżowaniu. Czas zejść w końcu na ziemię. A na ziemi, wiadomo, trzeba coś zjeść. Chociaż to ponoć kartofle z mięsem niejeden naród wyżywiły, tym razem proponuję cukinię z mięsem. Cukinia grillowana, mięsko mielone wymieszane z sosem pomidorowym, a na to wszystko posypany jest ser feta. Ot, taki mój pomysł na obiad inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Niektórzy nawet stwierdzili, że to lepsza wersja lazanii :)
Wnioskując z prędkości z jaką ta zapiekanka rozpłynęła się w nicości i z mlaskania jakie rozlegało się przy spożywaniu, sądzę iż smakowała.

 ZAPIEKANKA Z GRILLOWANEJ CUKINII, MIĘSA MIELONEGO I SERA FETA:
-2-3 średniej wielkości cukinie
-500g mięsa mielonego (u mnie to była łopatka wieprzowa)
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów (lub 4-5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki)
-200g serat typu feta
-rozmaryn, oregano, sól, pieprz, oliwa, sok z połówki cytryny, szczypta suszone papryki (dla miłośników również płatki chilli)

SOS BESZAMELOWY:
-2 łyżki masła
-2 płaskie łyżki mąki
-szklanka mleka
-gałka muszkatołowa, sól, pieprz

1. Cukinie umyć dokładnie i pokroić wzdłuż na plastry grubości ok.1cm. W szklance rozmieszać odrobinę oliwy, sok z cytryny, paprykę, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz. Polać tym sosem wszystkie plastry tak żeby w miarę równomiernie wszystkie były przyprawione. Po kolei każdy z plastrów piec na grillu (lub patelni grillowej), po kilka minut z każdej strony.

2. Cebulę posiekać na drobno. Zeszklić ją na odrobinie oliwy, a następnie dodać do niej posiekany czosnek, na koniec mięso mielone i smażyć wszystko razem przez kilka minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, dodać dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano do smaku. Przykryć całość i na małym ogniu dusić, aż pomidory się dokładnie rozpadną i stworzą sos.

3. Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić w rondelku masło. Cały czas mieszając dodać do niego mąkę, a gdy ta będzie już dokładnie rozmieszana dodać mleko oraz przyprawy. Gdy sos zacznie lekko gęstnieć zdjąć go z ognia.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropel oliwy. Na spód ułożyć warstwę plastrów cukini, następnie na to warstwę sosu mięsno-pomidorowego, a na koniec równomiernie posypać całość pokruszonym serem feta. Następnie przykryć kolejną warstwą cukini i powtórzać cały proces póki starczy nam składników. Całość powinna zakończyć się warstwą cukinii, którą należy polać dokładnie sosem beszamelowym. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 20 minut. Po wyjęciu odczekać chwilę i już można jeść :)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger