247. Babcine naleśniki z białym serem, miętą i sosem truskawkowym
Sezon truskawkowy już prawie skończony. Krajowe truskawki, które jeszcze można gdzieniegdzie trafić nie są już takie piękne i jędrne jak jeszcze parenaście dni temu, wobec czego znowu stanęłam przed dylematem co tu zrobić z brei truskawkowej, którą przywiozłam po pracy. Padło na danie, które chyba wszyscy znają i znam tylko jednego człowieka, który go nie uwielbia. Moja osobista babcia zawsze się zajada naleśnikami z białym serem, co prawda w wersji mega klasycznej, czyli bez mięty i bez sosu z truskawek, ale ja uważam że lekkie innowacje tylko na dobre im wyszły. Mięta dodaje cudownego aromatu serowemu farszowi, a zimny sos truskawkowy idealnie się komponuje z gorącymi naleśnikami...PYSZNOŚCI
NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM, MIĘTĄ I SOSEM TRUSKAWKOWYM:
CIASTO:
-1 jajko
-ok. 1l mleka
-szklanka mąki
-trochę piwa lub wody gazowanej
-trochę oleju i masła do smażenia
FARSZ:
-kostka (ok. 200g ) białego sera tłustego
-łyżka miodu
-kilka listków świeżej mięty
-żółtko z jaja
SOS TRUSKAKOWY:
-garść truskawek
-szczypta cynamonu i odrobina esencji waniliowej
1.Truskawki umyć i odszypułkować, a następnie dokładnie zmiksować z cynamonem i wanilią. Gotowy sos wstawić do lodówki, żeby się dobrze schłodził
2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą, powinny mieć
konsystencję niezbyt gęstego jogurtu. Gęstość można modyfikować dodając
albo trochę mleka, albo trochę mąki, zależnie od potrzeb. Na rozgrzanej
patelni (niezbyt duża powinna być ta patelnia) rozpuścić odrobinę
margaryny i wylać ciasto, tak żeby pokryło cienką warstwą całą patelnię.
Smażyć z obu stron na rumiany kolor i tak zużyć całe ciasto :) Pierwszy
naleśnik praktycznie zawsze idzie na straty więc nie należy się
przejmować.
3. Biały ser dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miód, żółtko i drobno posiekaną miętę. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane nakładać trochę farszu na każdego naleśnika (niezbyt dużo bo to wychodzi bardzo sycące) i złożyć go w zgrabny pakiecik. Każdego nadzianego naleśnika podgrzać na patelni z odrobiną masła. Na jeszcze cieplutki naleśniki nalać trochę zimnego sosu truskawkowego i pałaszować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz