243. Truskawki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i czekolady
Czasem się nie ma ochoty na ucieranie ciasta albo zagniatanie albo inne lepienie. Czasem się złapie humor wisielczy i nic nie pomaga. Natomiast coś słodkiego by człowiek zjadł. Pochłonięcie kolejnej tabliczki czekolady nie wchodzi w grę, bo przecież nie po to człowiek zasuwa po tym basenie w te i z powrotem, żeby teraz wszystko na marne poszło. Od czegoś takiego to można w jeszcze większą depresję wpaść. Truskawki pod kruszonką z płatków owsianych i czekolady to taki deser na szybko, żeby przyswoić coś pysznego, w miarę zdrowego i pocieszającego :)
TRUSKAWKI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH I CZEKOLADY:
(w tym przepisie nie ma sztywnych proporcji bo jakoś nie miałam weny twórczej na ich zapisywanie, są luźne propozycje co można zrobić.....a tak w ogóle to używałam małego naczynia do zapiekania, rozmiar 15x25cm)
-trochę truskawek
-małe jabłko
-łyża mąki razowej żytniej
-2-3 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki masła
-pół tabliczki czekolady gorzkiej
-duża szczypta cynamonu
-chlust esencji waniliowej
-odrobina gałki muszkatałowej
1. Truskawki umyć i odszypułkować. Jeśli są bardzo dużo przekroić na połówki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na małe cząstki. Owoce przesypać do naczynia żaroodpornego, posypać je cynamonem, gałką muszkatołową i polać esencją waniliową i dokładnie wymieszać.
2. Masło rozpuścić w rondelku. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. W misce wymieszać dokładnie płatki owsiane, mąkę i czekoladę oraz wlać rozpuszczone masło. Tak powstałą kruszonkę wyłożyć w miarę równomiernie na owoce. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
Najlepsze według mnie te truskawki są na gorąco, chociaż na zimno też były dobre. Można dodać lodów, bitej śmietany, czy co tam kto uważa za stosowne :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz