×

237. Brownie z truskawkami i papryczkami chilli

Co bardziej uważni mogli się już zorientować, że mój Miś wyjechał na dłuższy czas. Troszkę mi smutno z tego powodu. Nawet gotować ani piec nie miałam ochoty (no bo jak coś robić jak mój naczelny próbowacz tego nie spróbuje), więc nawet do kuchni nie wchodziłam....a nie przepraszam, weszłam do kuchni. Rozmrozić lodówkę i umyć kuchenkę w naszym starym mieszkanku. W niedzielny poranek jednak troszkę bardziej optymistycznie popatrzyłam na świat. Pijąc poranną kawkę jednocześnie rozpuszczałam w kąpieli wodnej czekoladę i tak jakoś do niechcenia powstało brownie. Ekstremalnie czekoladowe z dodatkiem ukochanych truskawek....no i papryczek chilli. Bo ja bardzo lubię połączenie czekolady i czegoś pikantnego. Rodzina coś marudziła, że jak to tak to, ale to ja mam depresję powyjazdową więc ja decyduję. Zadecydowałam chyba dobrze, bo do wieczora ciasta już nie było. Czyli chilli jednak zjadliwe jest :)

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I PAPRYCZKAMI CHILLI:
-250g gorzkiej czekolady
-2 garści truskawek
-łyżeczka suszonych płatków chilli
-3 jajka
-125g mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g masła
-duża szczypta soli, cynamonu i ostrej papryki

1. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy już będzie płynna odstawić do przestygnięcia

2. Miękkie masło ucierać z cukrem, solą, ostrą papryką i cynamonem. Gdy masa będzie już gładka wlać do niej czekoladę, a następnie dodawać pojedynczo jajka. Na końcu dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz płatki chilli. Ciasto przelać do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół jeśli są duże. Ułożyć w miarę równomiernie w cieście. Tak przygotowane brownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 20-25 minut. Gdy tylko lekko przestygnie można jej już jeść.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tym dodatkiem chilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio bardzo polubiłam czekoladę z dodatkami dziwnymi właśnie takimi jak chilli, sól, pieprz albo jałowiec :)
      polecam bardzo

      Usuń
  2. Uwielbiam to ciasto jest mega :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladę z chilli lubię bardzo. Truskawki to już prawdziwy luksus :)
    Uszy do góry, wróci do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to, że wróci to ja wiem....toć by z głodu chyba umarł inaczej :)
      tylko kiedy to będzie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger