234. Tarta rabarbarowa z bezą
Sezon rabarbarowy powoli zmierza niestety ku końcowi. Z tego powodu właśnie chciałam zrobić ciasto, które mocno się zapisze w pamięci rodziny. Wyszła z tego tarta, która łączy w sobie kruche ciasto, mocno kwaskowaty rabarbar (prawie bez dodatku cukru) oraz bardzo słodką bezę dla równowagi.
Dłużej rozwodzić się nad tą tartą nie będę, bo jest po prostu dobra, a weekend był na tyle intensywny, że przydałby się co najmniej dzień odpoczynku po nim.
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ
Dłużej rozwodzić się nad tą tartą nie będę, bo jest po prostu dobra, a weekend był na tyle intensywny, że przydałby się co najmniej dzień odpoczynku po nim.
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-2 żółtka
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
NADZIENIE RABARBAROWE:
-5-6 łodyg rabarbaru
-duża szczypta cynamonu
-budyń waniliowy
BEZA:
-2 białka
-1 czubata łyżka cukru
-odrobina octu winnego
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie
powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i
wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do
tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 10 minut.
2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2-3cm kawałki. Oprószyć je dokładnie kilkoma szczyptami cynamonu i wymieszać dokładnie z budyniem waniliowym.
3.Białka ubić na sztywną pianę (można dodać do niej szczyptę soli żeby było łatwiej). Dodawać do nich stopniowo cukier a na koniec odrobinę octu. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie rabarbar, a na wierzch rabarbaru wyłożyć pianę z białek. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100st i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić tam tartę do wystygnięcia. Idealne ciasto do małej czarnej kawy :)
SMACZNEGO!
Uwielbiam połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej bezy :) Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMyślałam,że już najadłam się rabarbaru w tym sezonie, ale patrzę na to ciasto i mam ochotę na więcej:)
OdpowiedzUsuńja twierdzę, że rabarbaru nigdy dość :)
Usuńtym bardziej że sezon jest taki krótki
pycha:) lubię takie tarty:)
OdpowiedzUsuń