217. Jogurtowe placuszki z rabarbarem i płatkami owsianymi
Chociaż w tym momencie nie do końca to widać patrząc za okno, ale....wiosna przyszła! Bez pachnie jak szalony (chociaż akurat pod moim blokiem przestał pachnieć gdy jacyś szaleni miłośnicy piękna ogołocili go ze wszystkich kwiatów), trawa rośnie bujnie, koty drą się szukając miłości....no i rabarbar w końcu jest. W zeszłym roku się zakochałam w wypiekach i lemoniadach z dodatkiem tych kwaskowatych łodyg. W tym roku podtrzymuję miłość rabarbarową, a więc na pierwszy ogień poszły placuszki na śniadanie, żeby sobie trochę osłodzić deszczowy poranek. Placuszki nie dość, że z rabarbarem to jeszcze z jogurtem domowego wyrobu, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym, czyli jednym słowem i pysznie i zdrowo i sycąco. Z tempa w jakim znikły wszystkie placuszki wnioskuję, że smakowały nie tylko mi, ale i reszcie głodnych ludzi w moim domu :)
JOGURTOWE PLACUSZKI Z RABARBAREM I PŁATKAMI OWSIANYMI:
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki płatków owsianych
-2 łyżki siemienia lnianego
-1 łyżka miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczanej
JOGURTOWE PLACUSZKI Z RABARBAREM I PŁATKAMI OWSIANYMI:
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki płatków owsianych
-2 łyżki siemienia lnianego
-1 łyżka miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczanej
-2 jajka
-1,5 szklanki jogurtu naturalnego (najlepszy jest domowej roboty)
-6-7 łodyg rabarbaru
-duża szczypta cynamonu, mniejsza szczypta gałki muszkatałowej
-ewentualnie cukier puder do posypania
1. Łodygi rabarbaru umyć, obrać i pokroić w plasterki ok. 1-1,5 cm grubości.
2. Mąkę wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową (jak ktoś nie lubi może ją sobie odpuścić-ja ostatnio polubiłam bardzo i dodaję gdzie się da). W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać do niego jogurt i miód, a następnie wmieszać wszystkie suche składniki. Dodać rabarbar i wszystko wymieszać.
3. Patelnię mocno rozgrzać, jak ktoś lubi dodać trochę tłuszczu do smażenia, ja używałam patelni ceramicznej (moje ostatnie cudowne odkrycie) i nie potrzebne było nic. Następnie na rozgrzaną patelnię nakładać po trochę ciasta i smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony, żeby były ładne i rumiane. Placuszki po zdjęciu z patelni od razu posypać odrobinę cukrem pudrem i od razu jeść.
SMACZNEGO!
już wiem co zrobię na deser dla dzieci moich :)
OdpowiedzUsuńna deser, na śniadanie, na kolację, na lunch i na brunch....placuszki z rabarbarem są dobre na każdą okazję :)
Usuń