216. Kruche rurki z kremem waniliowym
Ten przepis to jest wspomnienie niedawnych świąt. Dokładniej mówiąc podczas przygotowań kuchennych "wyszły" na wierzch foremki do rurek, skrzętnie kiedyś schowane, a skoro już wyszły to został również odkopany przepis na te ciekawe ciastka. Rurki z kremem są trochę staroświeckimi ciastkami, niejeden hipster rzekł by pewnie o nich, że są vintage. Jak dla mnie są polem do manewru dla wyobraźni, bo można pokombinować nieco z rodzajem ciasta, a już ze smakami kremów to można popłynąć całkowicie i stworzyć przeróżne kombinacje. U nas na święta zawitała dosyć klasyczna kombinacja, czyli kruche ciasto i krem waniliowy. Wyszło pysznie bardzo, walka o ostatnie sztuki była zażarta. Myślę, że mają szansę częściej pojawiać się na blogu (a co za tym idzie jako słodki dodatek do porannej kawy), chociaż akurat przed świętami już brzydko o nich myślałam przez nadmiar pracy. Na szczęście przy ostatnim etapie tworzenia rurek, czyli przy napychaniu ich kremem, mój osobisty Miś wykazał się swoim talentem cukierniczym i ogarnął całą robotę. Niech Buddy Valastro się schowa...w Misiu drzemie (nieodkryty jeszcze) talent cukierniczy :)
CIASTO:
-2 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-0,5 szklanki śmietany 18%
-0,5 kostki masła
-2 jajka
KREM WANILIOWY:
-500g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak na sernik)
-0,5 kostki masła
-ziarenka z laski wanilii
-łyżka cukru pudru
-szczypta soli i cynamonu
1. Masło zmiksować z twarogiem, wanilią, cukrem i przyprawami. Gdy masa będzie już idealnie gładka wstawić ją do lodówki żeby stężała.
2. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą szybko. Gotowe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek grubości kilku mm. Pokroić go w paski o szerokości ok. 2 cm i długości 10-15cm. Każdy z powstałych pasków owinąć wokół foremki do rurek (lub kołeczka, czy co tam kto używa to formowania rurek), zaczynając od węższego końca. Tak przygotowane ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone rurki odstawić do wystygnięcia.
3. Schłodzony krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić nim dokładnie każdą rurkę (w tym właśnie momencie przydaje się posiadanie Misia, który nas w tym wyręcza).
Rurki od razu po napełnieniu są gotowe i lekko chrupiące im dłużej będziemy zwlekać z podaniem tym ciasto będzie coraz bardziej miękkie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz