208. Drożdżowy wieniec z konfiturą z pigwy, zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej
Wieniec drożdżowy to ciasto dosyć proste do zrobienia, a jednocześnie bardzo widowiskowe, że nie wspomnę już o tym jakie smaczne. Na święta Bożego Narodzenia upiekłam wersję cynamonową którą pewna postać pochłonęła prawie w całości, a na nadchodzące święta Wielkanocne proponuję wieniec drożdżowy z konfiturą z pigwy z dodatkiem lukru. To taka moja pokręcona propozycja zamiast baby drożdżowej na święta. Wszystko przez to, że o ile mazurki pieczemy od dawna, o tyle do drożdżowych bab nikt nie miał jakoś weny twórczej i raczej inne ciasta były preferowane zazwyczaj. Z tym wieńcem to jednak całkiem inna sprawa, łatwy, prosty i przyjemny. Coś czuję, że powstanie nowa, świecka tradycja pieczenia drożdżowych wieńców na święta :)
WIENIEC DROŻDŻOWY Z KONFITURĄ Z PIGWY
CIASTO DROŻDŻOWE:
-30g świeżych drożdży
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-pół kostki masła
-duża szczypta soli
-niepełne 4 szklanki mąki
-3 czubate łyżki cukru
-konfitura z pigwy-lub inna ulubiona (duży słoik)
LUKIER:
-sok z połówki cytryny
-3-4 łyżki cukru pudru
1.W rondelku podgrzewać mleko i masło, aż do momentu gdy masło się
rozpuści. Zestawić go z ognia i poczekać aż całość przestygnie (będzie
ciepła, ale nie gorąca). Dodać wtedy szczyptę cukru i pokruszone
drożdże. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dolać do nich
mleczno-drożdżową mieszankę i całość wyrabiać energicznie przed dłuższą
chwilę, aż ciasto będzie elastyczne i nie za bardzo klejące się do rąk
(można dodać mąkę, albo śmietanę jeśli będzie za bardzo klejące lub za
suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek(grubości ok. 2-3cm), powinien mieć kształt mniej-więcej prostokąta (40x50cm). Obficie posmarować konfiturą z pigwy, zostawiając tylko ok. 1cm wolnego wzdłuż jednego z dłuższych brzegów. Zwinąć ciasto z roladę z konfiturą w środku i przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem. Rozciąć roladę wzdłuż całej długości, zostawiając tylko kilka centymetrów na początku nierozciętych żeby nam się wszystko nie rozpadło. Dwie części rozciętej rolady spleść ze sobą tak żeby utworzyły spiralę. Oba końce spirali połączyć ze sobą, a następnie ukształtować z nich wieniec. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 25-30 minut.
4. Sok z cytryny i cukier puder wymieszać dokładnie. Ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru pudru, żeby powstał całkiem gęsty lukier. Gdy wieniec jeszcze do końca nie wystygnie polać go obficie lukrem.
SMACZNEGO!
Wspanialy wypiek:)
OdpowiedzUsuń