207. Sałatka kalafiorowa z krewetkami w ostrym sosie
Robali (czyt. krewetek) kiedyś nie jadłam w ogóle. Brat mnie przekonał, że to całkiem smaczne jest i niekoniecznie muszę się tym otruć. Chociaż pojawiają się już w mojej kuchni, to jednak nadal nie jest to wersja, kiedy robale są widoczne. Bardziej preferuję dania gdzie można je wymieszać z innymi składnikami i przy odrobinie szczęścia nie zauważyć paskuda na widelcu. Może kiedyś dorosnę i będę bardziej odważna, póki co jeszcze nie czas na takie ekscesy. Krewetki nadal są wymieszane i ukryte między warzywami.
SAŁATKA KALAFIOROWA Z KREWETKAMI:
-1 duży kalafior
-200g krewetek w zalewie
-2-3 duże pomidory
-garść zielonych oliwek
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz
-łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki jogurtu naturalnego, odrobina octu winnego (na sos)
Kalafiora umyć, pokroić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Pomidory i oliwki pokroić na małe kawałki, natkę posiekać, krewetki odsączyć z zalewy (i dać kilka głodnemu kotu). Wymieszać wszystko z kalafiorem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i polać dokładnie wymieszanym sosem musztardowym.
SMACZNEGO!
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)