×

188. Odchudzona szarlotka, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką z orzechów i płatków owsianych

Ostatnio intensywnie myślę co by tu zrobić, żeby moje ubrania nie kurczyły się wprost proporcjonalnie do ilości zjadanych ciasteczek. Z tego powodu też staram się niektóre przepisy nieco odchudzić, ewentualnie zrobić coś podobnego do pierwowzoru, ale w trochę zdrowszej wersji. Dlatego też zaopatrzyłam się niedawno w piękne kokilki (a raczej mama Krysia mi zakupiła cały zestaw) i dzięki nim mogłam stworzyć deser na wzór i podobieństwo szarlotki. Jabłka wymieszane i zapiekane z aromatycznymi przyprawami prawie nie potrzebują cukru, ewentualnie odrobinę miodu. A do tego schowane są pod kruszonką, którą uwielbiam, chociaż nie jest standardowa bo zrobiona z płatków owsianych, orzechów i różnych ziaren, które znalazłam w domu. Proste, pyszne, zdrowe, a do tego szybkie do zrobienia. Może człowiek nie schudnie od tego od razu, ale przynajmniej nie roztyje się w zbyt gwałtownym tempie :)
 
ZAPIEKANE JABŁKA POD KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW I PŁATKÓW OWSIANYCH:
-3-4 duże jabłka (u mnie to były 'Idared')
-1 łyżka miodu
-1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis (ewentualnie cynamon, goździki, imbir, kardamon)
-odrobinę esencji waniliowej

KRUSZONKA:
-2-3 łyżki roztopionego masła
-2 garści orzechów (ja używałam laskowych i włoskich)
-2-3 łyżki płatków owsianych
-1 łyżka siemienia lnianego
-2 łyżki pestek dyni

1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Dodać do nich miód, mieszankę do szarlotki i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać, tak żeby każdy kawałeczek był obtoczony w przyprawach. Jabłka przełożyć do kokilek, aż po sam brzeg.

2. Orzechy posiekać na jak najdrobniejsze kawałeczki. Wymieszać je z pozostałymi suchymi składnikami kruszonki i zalać rozpuszczonym masłem. Dokładnie rozmieszać i przełożyć kruszonkę na wierzch jabłek. 

3. Kokilki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15-20 minut. Gdy tylko kokilki odrobinę przestygną i będzie można je złapać w rękę można zacząć jeść....chociaż na zimno ten deser też jest pyszny. 

SMACZNEGO!

Zazwyczaj nie korzystam z gotowych  mieszanek przypraw (oprócz przyprawy do "gyrosa" która zawsze jest w szafce na wypadek potrzeby przygotowania szybkiego obiadu), ale jak już dostałam paczkę od Kamisa, to postanowiłam spróbować. W końcu darowanym przyprawom nie zagląda się do torebki :) 
Jednak miło się zaskoczyłam, bo ta mieszanka do szarlotki jest całkiem dobrze wymyślona i smaczna. I myślę, że też zagości na dłużej w szafce kuchennej, na wypadek napadu lenia, kiedy nie będzie mi się chciało mieszać w moździerzu poszczególnych składników.

A z okazji Światowego Dnia Kota, życzę kotom znalezienia swojego człowieka do kochania, a człowiekom, znalezienia swojego kota do miziania :)

"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde

4 komentarze:

  1. U mnie dziś przepis na razową szarlotkę :) Ja już znalazłam swojego kota do miziania, a nawet 2!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jak widać 3 kociambry rządzą w domu :)
      według mnie nie ma dobrego kucharza, bez wiernego kota (lub trzech) u boku :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, profesjonalnie zilustrowany. Jutro próba tego przepisu. Dam znać jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) mam nadzieję, że ta wersja szarlotki smakowała
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger