186. Grillowany chleb arabski faszerowany warzywami
Jak już kiedyś wspominałam "każdy ma takie Walentynki na jakie zasłużył" :) W wolnym tłumaczeniu oznacza to mniej-więcej tyle, że w ramach rozpieszczania siebie i innych na Dzień Zakochanych, dla siebie tworzę słodkości, a dla Miśkosława pizzę. Niepohamowany apetyt na ten specjał u mojego osobistego mężczyzny, skutkuje tym że na wszystkie romantyczne kolacje przygotowuję pizze. Czasem pod wpływem jego silnych nacisków, muszę ją przygotowywać np. 2 lub 3 dni z rzędu. Żeby "urozmaicić" mu trochę dietę, zrobiłam grillowane chlebki arabskie. Ciasto podobne do pizzowego, nadzienie bardzo aromatyczne, warzywne (chociaż pewnie następnym razem będę musiała dołożyć jakieś mięso), a do tego bardzo sycące. Świetne jako ciepła/zimna przekąska, oraz jako pyszne śniadanie na dobry początek dnia.
GRILLOWANY CHLEB ARABSKI Z WARZYWAMI:
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-300g mąki pszennej
-30-20g świeżych drożdży
1. Do ciepłej wody wkruszyć drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i kmin rzymski, w zagłębienie wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Nie przerywając wyrabiania dodać oliwę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie za bardzo kleiło się do rąk. Ewentualnie dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SMACZNEGO!
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
-1 łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżki oliwy
-1 łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżki oliwy
FARSZ WARZYWNY:
-1 marchewka
-średniej wielkości cebula
-papryka czerwona
-średniej wielkości cebula
-papryka czerwona
-1-2 ząbki czosnku
-pomidory w puszce
-pomidory w puszce
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, (ponieważ Misiek lubi ostre potrawy do części farszu dodałam jeszcze ostrości, czyli ognistej mieszanki przypraw Kamisu)
-sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, (ponieważ Misiek lubi ostre potrawy do części farszu dodałam jeszcze ostrości, czyli ognistej mieszanki przypraw Kamisu)
1. Do ciepłej wody wkruszyć drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i kmin rzymski, w zagłębienie wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Nie przerywając wyrabiania dodać oliwę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie za bardzo kleiło się do rąk. Ewentualnie dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Warzywa umyć i obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę zeszklić na
niewielkiej ilości oliwy, dodać do niej posiekane ząbki czosnku.
Następnie dorzucić paprykę i marchewkę. Całość zalać pomidorami w puszce
wraz z sosem, dodać przyprawy i przykryć pokrywką. Dusić przez około
5-10 minut na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Gdy
warzywa będą już miękkie zdjąć przykrywkę i odparować jak największą
ilość sosu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.
Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na dosyć cienki
placek (grubość ok. 0,5cm), zachowując mniej-więcej prostokątny kształt.
Na każdy prostokąt nałożyć sporo farszu i dokładnie zlepić ze sobą
brzegi (można trochę pomóc sobie zwilżając je lekko wodą). Tak
przygotowany chlebek położyć na rozgrzanej patelni grillowej (w sezonie
można użyć normalnego grilla-na pewno doda to świetnego aromatu
drzewnego). Grillować przez kilka minut, aż się zarumienią, a następnie
przełożyć na drugą stronę i znów kilka minut grillować. Podawać na
ciepło albo na zimno, zależnie od upodobań. Ja dodałam również jeszcze
jogurt grecki do polania po wierzchu.
SMACZNEGO!
Przepis do wypróbowania ;D Taki chlebek sprawdzi się też i na śniadanie, więc zapraszam do udziału w akcji wegetariańskie wytarwne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńtaki chlebek sprawdzi się na śniadanie i w każdej innej sytuacji :)
Usuńa do akcji właśnie dołączyłam :)
Dziękuję za udział w akcji. Przepis już dodałam :)
UsuńLubię takie "wynalazki" - na pewno wypróbuję niedługo :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z takich wynalazków który polepsza humor od samego rana :)
UsuńCzy mozna te chlebki upiec w piekarniku, nie mam niestety dobrej patelni grilowej:(
OdpowiedzUsuńJak nie masz patelni grillowej to spróbuj na zwykłej najlepiej teflonowej, żeby nie trzeba było używać dodatkowego tłuszczu, albo właśnie w bardzo rozgrzanym piekarniku przez kilka minut (podobnie jak pizzę). Ja swoje zawsze grillowałam, ale myślę że powinno się udać:)
Usuńpozdrawiam serdecznie