183. Odchudzone muffiny bananowe z suszonymi śliwkami
To nie chodzi o to, że nagle postanowiłam się jakoś szczególnie odchudzać, albo zacząć jakoś silnie ograniczać słodycze. Po prostu nagle uświadomiłam sobie, że przyswajanie jakiegoś tryliarda kalorii może mieć odrobinę zgubny wpływ na szerokość bioder. Wpadłam więc na pomysł, żeby odrobinę odchudzić niektóre swoje przepisy. W końcu radykalne zmiany nie są wskazane, bo organizm mógłby doznać szoku czy czegoś innego niedobrego. Odchudzanie przepisów zaczęłam więc od tego co najłatwiej było mi zmodyfikować, czyli od muffinów. Wyszły dobre, chociaż całkiem były bez cukru (cała słodycz była z bananów). Bardzo sycące (bo dużo ziaren), więc razem z poranną kawą mogą zastąpić śniadanie. Chociaż przyznaję się bez bicia, że równocześnie z moimi muffinami w kuchni smażyły się pączki....hm, no ciężko było się powstrzymać przed pochłonięciem pyszniutkich, świeżutkich pączusiów :)
ODCHUDZONE MUFFINY BANANOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI:
-100g mąki pszennej
-100g razowej mąki żytniej
-2 łyżki siemienia lnianego
-2 łyżki pestek dyni
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu i odrobina gałki muszkatałowej
-2 jajka
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
-100g roztopionego masła (trochę tłuszczu musi być-w końcu część witamin go potrzebuje żeby się rozpuścić i być przyswajalna)
-2-3 dojrzałe banany
-100-150g suszonych śliwek
1. Banany pokroić na plasterki lub półplasterki, śliwki można pokroić na mniejsze kawałki i odłożyć na bok.
2. W osobnej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki. Zmieszać z sobą zawartości obu misek i szybko wymieszać, mogą zostać grudki ale ważne żeby nie międlić tego za długo bo ciasto będzie za twarde po upieczeniu. Na koniec dorzucić do ciasta przygotowane owoce. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st.
Może te muffiny nie są najpiękniejsze na świecie, ale za to są bardzo sycące i naprawdę idealnie nadają się na śniadanie.
Gdyby dla kogoś słodycz z bananów to było jednak za mało to proponuję dodać trochę miodu :)
SMACZNEGO!
ODCHUDZONE MUFFINY BANANOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI:
-100g mąki pszennej
-100g razowej mąki żytniej
-2 łyżki siemienia lnianego
-2 łyżki pestek dyni
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu i odrobina gałki muszkatałowej
-2 jajka
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
-100g roztopionego masła (trochę tłuszczu musi być-w końcu część witamin go potrzebuje żeby się rozpuścić i być przyswajalna)
-2-3 dojrzałe banany
-100-150g suszonych śliwek
1. Banany pokroić na plasterki lub półplasterki, śliwki można pokroić na mniejsze kawałki i odłożyć na bok.
2. W osobnej misce wymieszać ze sobą mokre składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki. Zmieszać z sobą zawartości obu misek i szybko wymieszać, mogą zostać grudki ale ważne żeby nie międlić tego za długo bo ciasto będzie za twarde po upieczeniu. Na koniec dorzucić do ciasta przygotowane owoce. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st.
Może te muffiny nie są najpiękniejsze na świecie, ale za to są bardzo sycące i naprawdę idealnie nadają się na śniadanie.
Gdyby dla kogoś słodycz z bananów to było jednak za mało to proponuję dodać trochę miodu :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz