×

181. Delikatne ciasto krówka

To ciasto jest naprawdę delikatne. Delikatnie i niespodziewanie woła człowieka, żeby go zjadł i ani się człowiek obejrzy, a już 3 kawałki pochłonął. Dopiero potem przychodzi chwila refleksji, że jednak ciasto ze śmietany i masy krówkowej może mieć jakieś negatywne skutki dla obwodu moich bioder. Wystarczy jeden rzut okiem za okno, gdzie śnieg po kolana, dozorca znów nie odśnieżył chodnika przed domem i już nie wiadomo jak i kiedy na moim talerzu znajduje się czwarty kawałek ciasta. Wszystko przez to, że przecież trzeba mieć siłę i energię do walki z zimą, o warstwie grzewczej nie wspominając (też się przydaje w pewnych sytuacjach).
A tak na poważnie to już zaczynam tworzyć przepisy lekko odchudzone, żeby osoby walczące o dobrą figurę też mogły zjeść coś dobrego. Chociaż mniejsze i większe grzeszki kaloryczne pewnie mi się ciągle będą zdarzać :)
 
CIASTO KRÓWKA
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 czubate łyżki mąki pszennej
-3 łyżki cukru
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KRÓWKA:
-puszka masy krówkowej (400g)
-szklanka śmietanki 36%
-czubata łyżeczka żelatyny

+kilka łyżek konfitury z wiśni

1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, to się będą łatwiej ubijały). Gdy piana jest już sztywna dodawać stopniowo do niej cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej foremki (u mnie to była tortownica o średnicy 26cm) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut (aż się zarumieni i będzie suchy w środku). Nie należy podglądać ciasta i zaglądać zbyt często do piekarnika bo może opaść. Gdy już będzie gotowe odstawić do przestygnięcia.

2. Przestygnięty biszkopt posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury wiśniowej. 

3. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Gdy śmietana już będzie ubita dodawać do niej stopniowo masę krówkową, a na koniec żelatynę. Całą śmietanowo-krówkową masę wylać na biszkopt z konfiturami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa na wierzchu zastygnie ciasto będzie gotowe.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger