172. Magdalenki i "Dania z anegdotą" Hanny Szymanderskiej
Magdalenki to małe, biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Idealnie pasują do kawy lub herbaty lub na babci imieniny. Robi się je bardzo prosto, tylko potrzeba specjalnych foremek, które u mnie na szczęście Mikołaj zostawił pod choinką (jaki miły z niego święty:) ).
Magdalenki to ciasteczka wywodzące się z Francji. Ponoć przepis pochodzi z XVIII w. kiedy to upiekła je piękna Magdalena, od której imienia ciasteczka mają swoją nazwę. Na piękną Magdalenę i jej wypieki uwagę zwrócił Stanisław Leszczyński, a jego córka (Maria Leszczyńska) zawiozła je do Wersalu i tam spopularyzowała. Tak więc mamy też polski wkład w historię tych pysznych ciastek.
Tą i inna historię można wyczytać w książce Hanny Szymanderskiej "Dania z anegdotą". Książka pełna jest takich miłych historyjek oraz uroczych rycin, a do tego okraszona jest przepisami na te wszystkie pyszności. I tylko po przeczytaniu jej trochę mi żal, że te romantyczne czasy kiedy wymyślano dania specjalnie dla ówczesnych pięknych dam bezpowrotnie minęły i teraz to co najwyżej mogę się doczekać wymyślenia burgera z zupek chińskich.
MAGDALENKI:
(ja robiłam dużą porcję magdalenek, bo miałam dużą imprezę rodzinną i dużo głodnych ludzi do nakarmienia, ale spokojnie można zmniejszyć ilości składników o połowę i też wyjdzie całkiem sporo ciasteczek)
-6 jajek
-1 czubata łyżka cukru pudru
-3-4 łyżki miodu
-300g mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-200g masła
-skórka z otarta z 1 dużej cytryny
1. Masło rozpuścić w rondelku razem z miodem i odstawić do ostygnięcia.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa stopniowo dodawać do niej cukier. Następnie, nie przerywając mieszania, dodawać żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i masło z miodem. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na magdalenki do 3/4 wysokości. Piec przez 7-10 minut w temperaturze 180st.
3. Ciasteczka po wyjęciu z foremek i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
uwielbiałam kiedyś Magdalenki :D teraz dalej lubię :D dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńakcja o zacnej tematyce to i udział w niej jest pyszną przyjemnością :)
Usuń