×

166. Kruche ciasteczka cynamonowe

W przedświątecznej gorączce tylko spokój nas może uratować. Jeśli ktoś zapomniał upiec pierniczki odpowiednio wcześniej i nie zdążyły zmięknąć, nie trzeba się stresować że ktoś sobie na nich połamie zęby. Proponuję upiec pyszne, kruche cynamonowe ciasteczka. Pięknie pachną, cudnie smakują, a do tego bardzo poprawiają humor przy porannym kakao :) i od razu się człowiek uspokaja i przedświąteczna gorączka już mu nie jest straszna.


KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE:
-1 szklanka cukru
-pół kostki masła
-3 żółtki
-2 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cynamonu (+ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej) 
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-odrobina mleka (2 łyżki)

1.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.Ciągle miksując dodać żółtka i mleko, a następnie mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem powinno mieć konsystencję grubych grudek mokrego piasku :) Przestać miksować, zbić ciasto w jedną kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, a następnie wsadzić na godzinę lub dwie do lodówki. 

2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Wykrawać z niego ulubione kształty i gotowe ciastka układać na blaszce w pewnej odległości od siebie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175st, przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu układać je np. na płaskim talerzu-są jeszcze miękkie i mogą się zdeformować, ale po kilku minutach twardnieją. Przechowywać je w zamkniętym pojemniku, albo od razu jeść :)

SMACZNEGO!




3 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger