×

158. Pleśniak ananasowiec na kruchym spodzie

Jak to mówią "podróże kształcą". Nie jest sprecyzowane czy muszą to być długie czy mogą być krótkie podróże. Ja miałam super długą (16km :) ) podróż z jakże uroczego dworca Warszawa Śródmieście. Gdyby ktoś się nie orientował na dworcu tym jest dużo różnych stoisk i budek z mydłem i powidłem. Szukałam jakiejś budki z kawą i natknęłam się na panią sprzedającą różne ciasta. Na jednym była etykietka "Ananasowiec"-ładnie wyglądało, więc stwierdziłam że zrobię coś podobnego. Po internecie hula jakiś przepis na ananasowiec, ale z użyciem biszkoptu a nie kruchego ciasta, zamiast piany z białek jest tam również używana klasyczna beza. Mój uważam wyszedł mega dobry, lekki i do tego jak cudnie pachnie w domu jak się piecze :)
 
PLEŚNIAK ANANASOWIEC
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-2 żółtka
-100g cukru
-125g masła
-trochę śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ANANASOWA:
-2 puszki ananasa
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka cukru
-4 żółtka
-150g masła
PIANKA KOKOSOWA:
-4 białka
-2 czubate łyżeczki cukru pudru z wanilią
-2 łyżki wiórków kokosowych

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto-nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciast rozwałkować na dość gruby placek, ok. 1 cm. Przełożyć go do przygotowanej blaszki (ok.30x50cm), nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na ok. 15 minut.

2. W czasie kiedy ciasto się chłodzi ananasy odsączyć, zmiksować i przerzucić do rondelka, który stawiamy na małym ogniu. Dosypujemy do niego cukier. W połowie szklanki syropu odlanego z puszki trzeba rozmieszać mąkę i budyń. Kiedy ananas zacznie się gotować wlać syrop z budyniem i mieszać całość, żeby nie powstały kluchy. Kiedy masa zgęstnieje zestawić ją z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami, dodawać do nich stopniowo budyń ananasowy i ciągle mieszać. Gotową masę przelać i równomiernie rozprowadzić na podpieczonym spodzie.

3. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby łatwiej się ubijały). Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dodawać do niej stopniowo cukier puder. Słodką pianę przelać i równo rozsmarować na masie ananasowej. Wierzch piany posypać równomiernie wiórkami kokosowymi. Ciasto znów wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut (170st), aż warstwa piany się zarumieni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić i dopiero wtedy kroić :)

SMACZNEGO!

14 komentarzy:

  1. pleśniaka z ananasem jeszcze nie widzialam. ciekawa propozycja ;)
    a na kawie chyba jakaś wróżba się ułożyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie zwróciłam w ogóle uwagi na kawę :) ja tu widzę wielkiego mumina, ale przyjmuję jakby co propozycje innych interpretacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie niemal egzotyczne smaki :) Bardzo ładnie wygląda, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesująca strona internetowa. Polecam znajomym

    Also visit my homepage marketing internetowy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniak to jedno z moich absolutnie ukochanych ciast. Muszę koniecznie taką egzotyczną wersję też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ananas + kruche + piana brzmi pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko brzmi pysznie...ale też pyszne jest przeogromnie :)

      Usuń
  7. Witaj.
    Jakia pojemnosc maja miec puszki z ananasem?
    pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć Basiu,
      puszki miały taką standardową wielkość czyli 570-580g :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Spróbuję zrobić to ciacho. Wersję kruchego spodu trochę zamierzam uprościć - jako, że nie lubię gnieść - kruche spody robię na sypko - też wychodzi:):) Jak będziesz chciała to sprzedam Ci patent:) Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od kiedy dorobiłam się machiny, która za mnie zagniata kruche ciasto zmodyfikowałam nieco swój przepis. Teraz częściej robię z takich proporcji -szklanka mąki pszennej
      -1 żółtko
      -1/4 szklanki cukru
      -łyżeczka cynamonu
      -pół kostki zimnego masła
      -łyżeczka jogurtu greckiego

      :)

      Usuń
    2. a poza tym wszelkie nowe patenty chętnie przyjmę :)

      Usuń
  9. Witam,chcialabym zapytac czy nie ma bledu w wielkosci blachy,bo robie czesto kruche ciasto i z 300g maki+dodatki raczej ciezko,zeby wyszlo ciasto na grubosc 1 cm na blache 30x50cm.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger