×

153. Ciasto drożdżowe z serem

Marudna się robię niemożliwie na jesień, bo mi ciągle zimno i szaro. Przez to muszę (naprawdę MUSZĘ) dostarczyć swojemu organizmowi zdecydowanie więcej cukru niż w innych porach roku. Na szczęście moja mama rozumie tą potrzebę. Więc w ostatnim czasie upiekłyśmy malutki zapas ciasta drożdżowego z serem....takie tam 3 blaszki :) Wszystko po to, żeby milej się siedziało przy kubku gorącej herbaty wieczorem, ewentualnie przy porannej kawie kiedy trzeba zebrać energię do wyjścia do korpo-pracy. Ciasto drożdżowe zawsze pomaga na wszelkie smutki.
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM:
CIASTO DROŻDŻOWE:
-50g świeżych drożdży
-szklanka ciepłego mleka
-2 całe jajka i 3 żółtka
-4 łyżki cukru
-600-700g mąki pszennej
-szczyptę soli
-skórka otarta z cytryny
-pół kostki roztopionego masła
-2 łyżki śmietany

MASA SEROWA:
-0,75kg białego sera (półtłustego)
-4 jajka
-szklanka cukru
-pół kostki masła
-esencja waniliowa (lub budyń waniliowy)

+1 jajko

1.Do szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodać 2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

2. Wymieszać ze sobą żółtka, jajka, pozostały cukier, mąkę, sól i skórkę z cytryny. Wszystko razem wyrabiać (my to robimy ręcznie, jak ktoś ma możliwość może spróbować użyć specjalnych mieszadeł w mikserze). Dolać zaczyn drożdżowy cały czas wyrabiając ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone (i koniecznie przestudzone) masło oraz śmietanę. Całość wciąż wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie sapać i puszczać "bulki" :) Ewentualnie można modyfikować gęstość dodając mąkę lub śmietanę-ciasto powinno być elastycznie i nie za bardzo kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę. Żółtka natomiast utrzeć na gładką masę z z cukrem. Ciągle ucierając dodać masło, ser oraz esencję waniliową. Na koniec delikatnie wymieszać masę serową z ubitymi białkami. 

4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozciągnąć (nie wałkować) na sporych rozmiarów prostokąt, długością odpowiadający blaszce keksówce. Ciasto posmarować białkiem, żeby masa serowa się do niego przylepiła, na to położyć sporą ilość sera. Całość zawinąć jak roladę i włożyć do przygotowanej keksówki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. 
Z pozostałymi częściami ciasta postępować tak samo.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st, przez około 40-50 minut, aż się ciasto zarumieni.

SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Ależ ono bajecznie wygląda... Też takie chcę...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też bym znów takie chciała....ale jakoś dziwnym trafem znowu wszystko zniknęło w tempie ekspresowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz muszę spróbować,ciekawy przepis .

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger