152. Kawowe brownie z prażonymi ziarnami kawy
11/18/2013
ciasto
,
czekolada
,
kawa
,
Na słodko
Jesień wpłynęła na mój organizm w sposób znaczący, mianowicie ciągle mam ochotę na czekoladę. Ochota na czekoladę nie przejawia się u mnie delikatnie i nie mija po zjedzeniu jednej kostki...mija dopiero po całej tabliczce. Ratuję się jak mogę, więc upiekłam bardzo esencjonalne brownie z gorzką czekoladą i kawą. Każdy kawałek to praktycznie eksplozja smaku, ale dla lubiących bardzo słodkie wypieki polecam dodać więcej miodu :)
KAWOWE BROWNIE
-200g gorzkiej czekolady
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży likieru amaretto
-szczypta soli
-garść prażonych ziaren kawy i trochę słupków migdałów
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło
utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania,
dolać roztopioną czekoladę, jajka i likier amaretto, a gdy wszystko będzie już
dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli (sól podbija smak czekolady, jest wtedy jeszcze bardziej
intensywny).
2. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki (u mnie to
była taka mała blaszka ok. 30x30cm) i rozsypać na nim równomiernie prażone ziarna kawy oraz migdały. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez
około 20 minut.
Do tego proponuję zrobić mocną kawę...i gotowe :)
Z kawą? Dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też połączenie kawy z czekoladą to mistrzostwo świata :)
Usuń