×

144.Tradycyjny piernik pełen bakalii

Kolejny przepis z kajetu mamy, tym razem na piernik. Piernik dobry bo pełen bakalii, dobry bo dobrze go zrobić parę dni przed np. planowaną imprezą, bo im dłużej leży tym staje się lepszy, dobry bo pełen jest jesiennych smaków. Receptura jest prawie, że apteczna i długo go trzeba wyrabiać, więc można się lekko zmęczyć ale wart jest zachodu i poświęconej mu pracy. 
Mama Krysia zawsze robi wersję z podwójną ilością składników, żeby od razu kilka blaszek ciasta upiec. Głównie chodzi o to, żeby tylko raz się zmęczyć :)
TRADYCYJNY PIERNIK BAKALIOWY:
-250ml miodu
-3 łyżki wody
-40g masła
-5 jajek
-200g cukru
-500g mąki 
-10g sody oczyszczonej +3 łyżki wody
-150g bakalii różnych (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, suszona żurawina)
-goździki, cynamon, gałka muszkatałowa

1. Miód podgrzewać razem z przyprawami, aż do lekkiego zarumienienia. Dodać do niego wodę i odstawić do przestudzenia. Śliwki opłukać i pokroić, orzechy posiekać.

2. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć je delikatnie z maślaną masą. Następnie dodać miód z przyprawami i mąkę i całość wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut. W międzyczasie rozpuścić sodę w 3 łyżkach wody i dodać ją do wyrabianego ciasta razem z bakaliami. Gdy wszystko razem będzie już dokładnie wymieszane, przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i piec przez około 50-60 minut w 180st. 

3. Przestudzone ciasto włożyć do papierowej torby na mniej-więcej tydzień czasu i odłożyć w jakieś suche miejsce. Przed podaniem można polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. uwielbiam pierniki wszelakiej maści :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak lubisz pierniki to spróbuj jeszcze mojego czekoladowego piernika :)
      http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2012/12/25cudnie-czekoladowy-piernik.html

      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie!
    Ja mam zamiar w tym roku upiec swój pierwszy prawdziwy piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się zdjęcie mojego placka i naszych kotów

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger