×

143. Sernik chałwowy

W sernikach niedawno się zakochałam, więc jak trzeba było coś słodkiego zrobić z okazji wesela, to tą moją miłość zaprezentowałam:) Prosty bardzo do zrobienia, pyszny i puszysty. Szkoda tylko, że tak szybko się skończył. 
Pomysł na sernik z chałwą znalazłam kiedyś w książce, którą dostałam od brata. Pomysł wykorzystałam, ale przepis jest autorski :)

SERNIK CHAŁWOWY:
CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18% 

MASA SEROWA:
-1kg sera na serniki
-200g chałwy
-puszka mleka skondensowanego słodzonego
-100 g masła
-6 jajek
-1 opakowanie budyniu waniliowego


 1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować na grubość ok. 5mm i przełożyć do przygotowanej foremki (u mnie to była tortownica o średnicy ok. 28cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez 15 minut.

2. Miękkie masło utrzeć na gładką masę z mlekiem skondensowanym i pokruszoną chałwą (użyć tylko 3/4 przygotowanej chałwy, resztę odłożyć do dekoracji). Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku do masy. Gdy wszystkie jajka będą już dokładnie zmiksowane dodawać stopniowo ser i budyń waniliowy. Gotową masę serowo-chałwową przelać na podpieczony spód ciastowy. Piec przez 40-45 minut w piekarniku o temperaturze 170st. Gdy wierzch będzie już zarumieniony wyłączyć i zostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

3. Ostudzony sernik ozdobić pokruszoną chałwą i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Na pewno posiadał wspaniały smak i aromat :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś sernik z chałwą - był boski :) Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik jest super, bardzo ciekawy smak, będę robiła jeszcze na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, mam ogromną ochotę na ten sernik. Mam jedno pytanie odnośnie budyniu, dodajemy ugotowany budyń z mlekiem czy sam proszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajemy sam proszek, zastępuje nam mąkę i ma ładniejszy zapach :)...ewentualnie można użyć zamiast budyniu takie cudo jak "Serniks" :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger