139. Cynamonowe muffiny ze śliwkami i migdałami
Wciąż staram się wykorzystywać maksymalnie bogactwo jesiennych owoców. Chociaż patrząc na to co ostatnio piekę to głównie śliwki są u mnie na tapecie. Tym razem w piekarniku znalazły się muffiny cynamonowe ze śliwkami. Muffiny robię zazwyczaj w momencie kiedy za dużo czasu nie mam, albo kiedy potrzebne mi poręczne, niezbyt duże ciasteczka, które łatwo podzielić między głodnych ludzi. Te właśnie takie są, na dwa kęsy, szybkie do zrobienia, a do tego wypełnione jesiennymi aromatami i smakami. Bardzo poprawiają humor w długie jesienne wieczory lub przy porannej kawie :)
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI
-250g przesianej mąki pszennej
-płaska łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 łyżki miodu
-2 jajka
-pół szklanki mleka
-125g roztopionego masła
-2 garści śliwek
-100g migdałów w płatkach
1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche, w drugiej misce wszystkie składniki mokre (oprócz owoców). Następnie szybko wymieszać ze sobą zawartości obu misek, oraz wydrylowane (i ewentualnie podzielone na mniejsze części) śliwki. Całość powinna mieć konsystencję trochę bardziej gęstą od jogurtu, ale nie można mieszać za długo, żeby muffiny nie wyszły zbyt twarde.
2. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Wierzch ciastek posypać obficie płatkami migdałów, a następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż się zarumienią. Gdy trochę przestygną są już gotowe.
SMACZNEGO!
Też robiłam niedawno muffinki ze śliwkami - coś wspaniałego !
OdpowiedzUsuńsezon na śliwkowe szaleństwa :)
UsuńPIEKNIE! WYGLĄDA PYSZNIE! ZJADŁABYM TAKĄ OJ ZJADŁA;-))))
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
YnisfulFmenc-re-Gilbert Jay Wiley click here
OdpowiedzUsuńheapigreveab