×

137. Ciasto marchewkowo-ananasowe z kremem z białej czekolady


Z ciastami marchewkowymi zawsze miałam, ten problem, że mi wychodziły jakieś mdłe i niesmaczne, albo w ogóle o smaku sody oczyszczanej. Ten przepis jest od mamy, z jej niezawodnego kajetu, ponoć ktoś go kiedyś przywiózł z Australii :) Co by nie było ciasto jest bardzo proste do zrobienia, bardzo smaczne i do tego go bardzo dużo wychodzi (normalnie robimy go w dużej blaszce, tym razem chciałam wypróbować nową formę serduszko więc resztę ciasta upiekłam w keksówce). Żeby nie było za bardzo zdrowo i dietetycznie to dodałam jeszcze krem z białej czekolady...pyszności :)
 
CIASTO MARCHEWKOWO-ANANASOWE
-1 szklanka cukru
-3 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki oleju
-1 puszka ananasa
-1 duża marchew
-3 jajka
-duży chlust ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka sody

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
-100g białej czekolady
-250g serka mascarpone


1. Ananasa odsączyć z zalewy (ale nie wylewać jej przypadkiem bo potem się może przydać). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać zalewę ananasową. Wylać całość do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 45 minut, aż się ciasto zarumieni.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ją dokładnie z serkiem, a  następnie posmarować wierzch przestudzonego ciasta. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzło i związało ze sobą i gotowe:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. aaaaa Biała Czekolada!!!!!!!!!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak jak wiem, że niezdrowa i w ogóle fuj, ale jak już mam ją w domu to trzeba wykorzystać, a jeść "na surowo" nie lubię więc poszła do kremu :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger