137. Ciasto marchewkowo-ananasowe z kremem z białej czekolady
10/07/2013
ciasto
,
czekolada
,
Na słodko
,
owoce
,
przepisy mamy
Z ciastami marchewkowymi zawsze miałam, ten problem, że mi wychodziły jakieś mdłe i niesmaczne, albo w ogóle o smaku sody oczyszczanej. Ten przepis jest od mamy, z jej niezawodnego kajetu, ponoć ktoś go kiedyś przywiózł z Australii :) Co by nie było ciasto jest bardzo proste do zrobienia, bardzo smaczne i do tego go bardzo dużo wychodzi (normalnie robimy go w dużej blaszce, tym razem chciałam wypróbować nową formę serduszko więc resztę ciasta upiekłam w keksówce). Żeby nie było za bardzo zdrowo i dietetycznie to dodałam jeszcze krem z białej czekolady...pyszności :)
CIASTO MARCHEWKOWO-ANANASOWE
-1 szklanka cukru
-3 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki oleju
-1 puszka ananasa
-1 duża marchew
-3 jajka
-duży chlust ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka sody
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
-100g białej czekolady
-250g serka mascarpone
1. Ananasa odsączyć z zalewy (ale nie wylewać jej przypadkiem bo potem się może przydać). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać zalewę ananasową. Wylać całość do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 45 minut, aż się ciasto zarumieni.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ją dokładnie z serkiem, a następnie posmarować wierzch przestudzonego ciasta. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzło i związało ze sobą i gotowe:)
SMACZNEGO!
aaaaa Biała Czekolada!!!!!!!!!!!!! :D
OdpowiedzUsuńtaaak jak wiem, że niezdrowa i w ogóle fuj, ale jak już mam ją w domu to trzeba wykorzystać, a jeść "na surowo" nie lubię więc poszła do kremu :)
Usuń