×

134. Pumpkin Pie, czyli ciasto z musem dyniowym

Jesień nastała i prawie cała kulinarna blogosfera piecze ciasta z dyniami. Jako, że do blogosfery kulinarnej należę do ciasto dyniowe u mnie też musi być. Zrobiłam to nawet bardziej z  ciekawości, bo z dyni do tej pory jadłam zupy, dynię marynowaną, faszerowaną itp. ale ciast jeszcze nie. Nie mam pojęcia jak powinno smakować ciasto dyniowe, mi w zasadzie bardziej wyszła tarta z musem dyniowym, ale wyszło pysznie i prawie zdrowo, więc idealnie na jesienne śniadanie lub wieczorny deser.

CIASTO Z MUSEM DYNIOWYM:
(z podanych proporcji wyszła mi tarta dyniowa o średnicy ok. 30cm i 3 małe tarteletki)
CIASTO:
-200g mąki pszennej
-100-150g otrębów pszennych (ewentualnie ok. 100g płatków owsianych)
-50g zimnego masła
-2 łyżki cukru
-2 żółtka
-150g jogurtu naturalnego
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MUS DYNIOWY:
-600-700g dyni
-4 jajka
-2 łyżki mielonego lnu
-1 czubata łyżka mąki pszennej
-1 łyżka miodu (chyba że ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to więcej)
-sok z połówki pomarańczy
-2 łyżeczki cynamonu
-duża szczypta chili i gałki muszkatołowej
-kawałek (ok.2cm) startego imbiru
-garść łuskanych pestek dyni

+ewentualnie garść orzechów włoskich

1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich podanych składników, powinno być elastyczne i nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Ewentualnie można modyfikować lepkość za pomocą mąki lub otrębów i jogurtu naturalnego. Gdy ciasto będzie gotowe zawinąć je w folię i wsadzić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto należy wyjąć i rozwałkować do grubości ok. 0,5cm, a następnie przełożyć do przygotowanej blaszki. Ciasto przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami grochu, żeby nie urosło za bardzo, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 15 minut. 

2. W międzyczasie dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Pogotować ok 5 minut, aż zmięknie, a następnie odcedzić z wody i zmiksować na purée dyniowe. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki musu ze sobą. 

3. Z podpieczonego ciasta zdjąć obciążenie i wylać na nie mus dyniowy. Na wierzch można posypać posiekane orzechy włoskie. Całość wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 40 minut (aż mus się zetnie i zgęstnieje). Po ostudzeniu ciasto jest już gotowe :)

SMACZNEGO:)


1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger