129. Sezamki
To podobno, obok chałwy, jeden z najzdrowszych deserów. Za dużo na raz raczej nie da się zjeść, bo można się silnie przesłodzić, ale kilka sezamków do mocnej kawy to połączenie idealne. Wbrew pozorom są całkiem proste do zrobienia, chociaż ja do swoich dodałam jeszcze trochę przypraw, można też poszaleć z polewą czekoladową, ale w wersji klasycznej też są pysznościowe.
SEZAMKI:
-300g sezamu
-300g cukru
-3 łyżki wody
-3 łyżki miodu
+ewentualnie mieszanka przypraw np. goździki, cynamon, kardamon, mięta
1. Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się zarumienią.
2. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę. Postawić na minimalnym ogniu i poczekać aż cukier się rozpuści, zacznie bulgotać i lekko zbrązowieje, nie mieszać w tym czasie bo całość się skrystalizuje :). Dopiero jak zacznie bulgotać dodać miód i ewentualnie trochę przypraw rozgniecionych w moździerzu. Zestawić całość z ognia i wymieszać dokładnie z sezamem.
3. Masę sezamową wyłożyć na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować całość na grubość ok. 0,5-1cm. Zdjąć górny arkusz papieru i pokroić masę na mniejsze sezamowe kawałki lub poczekać aż całość zastygnie i po prostu ją połamać.
SMACZNEGO!
Można je zrobić cieńsze, takie jak kupujemy w sklepie czy nie wyjdą? :)
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nie próbowałam robić takich super cienkich, bo chyba byłoby ciężko je rozwałkować tak żeby się cały czas trzymały. Ale jeszcze trochę bardziej cieńkie niż u mnie to na pewno da radę :)
Usuń