128. Ciasto śliwkowe z budyniem waniliowym i kruszonką
Jesień już coraz bardziej się panoszy, zimno się robi, mokro okropnie, no ale przynajmniej można korzystać z jesiennych owoców. Kolejne pomysł na ciasto ze śliwkami, w wersji hurtowej, czyli na dużą blachę. Mniejszej wersji nie ma co robić według mnie, bo wieczory coraz dłuższe i coś przecież trzeba podczas nich przekąszać:)
CIASTO ŚLIWKOWE:
KRUCHE CIASTO:
-300g mąki pszennej
-100g cukru
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-125g masła
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY:
-0,5l mleka
-laska wanilii
-2 płaskie łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA:
-200g mąki
-100g cukru
-100 g masła
+1kg śliwek
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie
powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i
wsadzić na pół godziny do lodówki.
2. Przygotować budyń.Większość mleka wlać do garnuszka, zostawić około pół szklanki, i podgrzewać na małym ogniu z cukrem i wanilią (rozciąć laskę, wyłuskać z niej wszystkie nasionka i użyć zarówno nasiona i wydrążoną korę). W pozostawionym mleku rozmieszać oba rodzaje mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wyłowić z niego laskę wanilii, a następnie wlać mączno-mleczną mieszankę i cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdjąć go z ognia i odstawić do przestygnięcia.
3. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą, powinien wyjść "mokry piasek"-ewentualnie modyfikować stopień suchości i mokrości masłem lub suchymi składnikami.
4.Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 0,5-1cm (resztę ciasta zamrozić, będzie na następny raz :)). Przełożyć je do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać budyń, następnie równomiernie rozłożyć na nim wydrylowane śliwki, a śliwki obsypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 40-50 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto od ostygnięci-będzie się wtedy łatwiej kroić :)
SMACZENGO!
3. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą, powinien wyjść "mokry piasek"-ewentualnie modyfikować stopień suchości i mokrości masłem lub suchymi składnikami.
4.Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 0,5-1cm (resztę ciasta zamrozić, będzie na następny raz :)). Przełożyć je do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać budyń, następnie równomiernie rozłożyć na nim wydrylowane śliwki, a śliwki obsypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 40-50 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto od ostygnięci-będzie się wtedy łatwiej kroić :)
SMACZENGO!
trafiłam na Twojego bloga poprzez zszywka.pl i właśnie przejrzałam wszystkie 27 stron... cudownie tu!:) mam już kilka nowych pozycji w zakładkach "do zrobienia", bo widzę, że gotujesz i pieczesz podobnie do mnie. i zdjęcia urocze, piękny kot! czekam na wiecej, pozdrawiam najserdeczniej.
OdpowiedzUsuńmagda
mocno się zaczerwieniłam od tych pochwał :)dziękuję bardzo, zaglądaj jak najczęściej i mam nadzieję, że kolejne przepisy też się spodobają....a kotów jest aż 3 a nie jeden-tak żeby nudno nie było :)
Usuńpozdrawiam serdecznie :)