125.Macedońska sałatka z pieczoną papryką
Ostatnio zostałam poproszona o pomoc w zrobieniu jedzenia na wieczór bałkański. Odkurzyłam więc swój umysł i różne tajne zapiski przywiezione z podróży i przypomniałam sobie przegenialną sałatkę, którą jadłam w Skopje. Warto ją zrobić póki jeszcze są warzywa pełne smaku.
SAŁATKA PAPRYKOWA:
-3-4 papryki żółte lub czerwone
-2 duże pomidory
-1 średniej wielkości cebula
-150g sera typu feta
-pęczek natki pietruszki
-pieprz, oliwa
1. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda, a następnie pokroić na ćwiartki i lekko skropić oliwą. Tak przygotowaną paprykę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 20-25 minut.
2. Pomidory pokroić na małe cząstki, cebulę i natkę posiekać na drobno. Ser feta pokruszyć na małe kawałki. Ostygniętą paprykę pokroić i cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić lekko pieprzem i skropić oliwą. Odstawić na co najmniej godzinę do przygryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
A ze swoich krótkich pobytów w stolicy Macedonii, poza smakiem doskonałego jedzenia, głownie pamiętam jeszcze, że zawsze obok dworca autobusowego pasą się konie. Co kraj to obyczaj:)
Brzmi genialnie :- )ale mam pytanie - czy obiera się paprykę ze skórki po upieczeniu, czy nie? Aga
OdpowiedzUsuńjak to jadłam w oryginale w Macedonii to wydaje mi się, że papryka była obrana, ale ostatnio jak ją robiłam to szczerze mówiąc nie chciało mi się jej obierać, a skórka jakoś bardzo nie przeszkadzała...więc zależy od twojego nastroju i chęci :)
Usuńpozdrawiam
ok :-) dzięki za odpowiedź, dziś będę testować bo brzmi baaaardzo zachęcająco! Aga
Usuńmam nadzieję, że posmakuje Ci tak bardzo jak mi i moim bliskim :)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńi jest bardzo pyszna i aromatyczna. będzie idealna o tej porze roku.
Usuń