×

124. Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

Upał nieco zelżał niestety, więc powoli przerzucam się na bardziej jesienne desery. Tym razem do porannej kawusi mam cudną szarlotkę na kruchym cieście. Przepis absolutnie tradycyjny, od zawsze wpisany w tajne zapiski mamy. Wychodzi cała duża blacha ciasta, więc starczy i na poranną dawkę słodyczy i ewentualnie na wieczór, jeśli będzie brzydki i trzeba go będzie jakoś poprawić.

SZARLOTKA:
KRUCHE CIASTO:
-300g mąki pszennej
-100g cukru
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-125g masła

-1 kg jabłek
-3-4 łyżki cukru
-duża szczypta cynamonu

+cukier puder z wanilią


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki.

2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dosłodzić je odrobiną cukru oraz cynamonu, wymieszać wszystko dokładnie.

3. Po czasie chłodzenia wyjąć połowę ciasta rozwałkować na grubość trochę mniejszą niż 1cm, a następnie przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch ciasta przełożyć jabłka z cynamonem i cukrem, a całość przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wierzchnią warstwę ciasta nakłuć widelcem równomiernie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na ok. 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu szarlotki z piekarnika ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!



8 komentarzy:

  1. Robię to samo ciasto kruche co Ty zawsze się udaje, uważam że najlepiej smakuje na drugi dzień gdy delikatnie zmięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie to ciężko zawsze jest, żeby do drugiego dnia coś dotrwało :)

      Usuń
  2. dzisiejsza pogoda idealna na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, szarlotkę zawsze wsunę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabym zapytać, na jak dużą blachę są podane w przepisie proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam blachy która mniej-więcej ma wymiary 30x45cm. Więc to naprawdę duża blacha wychodzi :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. O, tyo idealnie bo właśnie taką blachę posiadam :)
      Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, jutro zabieram się za pieczenie :D

      Usuń
    3. życzę powodzenia, mam nadzieję że się wszystko uda i będzie smakować :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger