123. Bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami
Ostatnio znalazłam miły dla oka i podniebienia blog Ale głodomorek, a na nim równie miły przepis na ekstremalnie czekoladowe ciasto z gruszkami, do którego przygotowania nie potrzeba ani grama mąki. Wychodzi lekki, puszysty mus z delikatnymi gruszkami w środku. Ja do przepisu podstawowego dodałam jeszcze trochę swoich magicznych ingrediencji, które dodatkowo oszałamiają aromatami. Pyszności na koniec lata.
MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKAMI:
-100g gorzkiej czekolady
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-50g masła
-szczypta soli
-duża szczypta cynamonu
-odrobinę świeżo startego imbiru (ok 1,5-2cm)
-2 duże gruszki
1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na gładką masę z miodem, cynamonem i imbirem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, a na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Całość masy czekoladowej przelać do przygotowanej blaszki (u mnie to był głęboki talerz żaroodporny).
3. Gruszki obrać i pokroić na niezbyt małe cząstki. Rozsypać je równomiernie na wierzchu masy czekoladowej. Całość wstawić do rozgrzanego (180st) piekarnika, na około 35-40 minut.
SMACZNEGO :)
Proste, a na pewno zaspokaja słodyczowy głód :) Z już jesiennymi gruszkami to na pewno dobry deser na tę porę.
OdpowiedzUsuńMnie również kusi takie ciasto! :) W tamtym roku pamiętam, że robiłam czekoladowe z jabłkami, w tym skuszę się na gruszki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z gruszkami ;)
OdpowiedzUsuńja w ogóle uwielbiam gruszki :)
Usuńw swoim uwielbieniu nawet pracę magisterską o nich napisałam :)