117. Bardzo czekoladowe brownie z wiśniami
Coś się lato dziś popsuło, więc jakoś trzeba zaopatrzyć organizm w endorfiny. Wieczorem nastąpiła szybka akcja pieczenia i na rano było gotowe pyszne czekoladowo-wiśniowe śniadanko, do tego kubas kawy i można zacząć jakoś funkcjonować. Brownie wyszło tak jak trzeba, wilgotne, ciągnące się w środku i z chrupiącą skorupką na wierzchu, a do tego z kwaskowatymi wiśniami przełamującymi słodycz czekolady....LODZIO-MIODZIO :)
BROWNIE WIŚNIOWE:
-200g gorzkiej czekolady
-100g cukru
-100g przesianej mąki pszennej
-125g masła (masła! nie margaryny, bo margaryną wychodzi ciasto puszyste, a nie takie ciężkie jak trzeba)
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duży chlust rumu
-szczypta soli
-garść wiśni
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie, nie przerywając miksowania, dolać roztopioną czekoladę, jajka i rum, a gdy wszystko będzie już dokładnie wymieszane dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (sól podbija smak czekolady, jest wtedy jeszcze bardziej intensywny).
2. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki (u mnie to była taka mała blaszka ok. 30x30cm) i rozsypać na nim równomiernie wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 30 minut. Wierzch gotowego ciasta można posypać kakao, ale i bez tego jest pyszne :)
pycha dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńsuper, że smakowało :)
Usuńpolecam się na przyszłość
Kocham czekoladowe ciasta! Dzis zrobilam z tego przepisu,wlasnie sie piecze! Ciekawe jak wyjdzie? Wyglada OBŁĘDNIE!!!
OdpowiedzUsuńnapisz koniecznie jak wyszło...mam nadzieję, że będzie smakowało
Usuńpozdrawiam serdecznie :)
Daje znać,że tak jak wygląda obłędnie-TAK TEŻ SMAKUJE!!! Rozkosz dla podniebienia! Cudowny przepis! Cudne ciacho! Polecam bardzo mocno! Dziękuje za inspiracje!
UsuńTakie słowa to miód na moje cukiernicze serce :)
Usuńcieszę się że smakowało :)