×

116. Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką, suszonymi pomidorami i parmezanem

Upał niby trochę zelżał, ale nadal perspektywa stania w kuchni przy garach, albo chociaż spożywania czegoś co nas dodatkowo rozgrzeje jest dosyć przerażająca. Dlatego też znów trzeba było pokombinować co by tu zjeść, żeby się nasycić, ale przy okazji nie spłonąć w piekielnej kuchni. Jak zwykle w takich momentach wybór pada na moje ukochane makarony, a jako dodatki tzw. przegląd lodówki, ale tym razem pod kątem dodatków w stylu śródziemnomorskim. 

SAŁATKA "PRZEGLĄD LODÓWKI"
-300g makaronu np. farfalle
-1-2 duże pomidory
-5-6 pomidorów suszonych z oleju
-2 papryki
-garść zielonych oliwek
-garść świeżej bazylii
-łyżka startego parmezanu
-sól, pieprz, oliwa

1. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. Skropić delikatnie oliwą i wstawić do rozgrzanego do 170st piekarnika, na około 25 minut. Po tym czasie ostudzić ją i obrać ze skórki, a następnie pokroić na małe kawałki.

2. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pomidory i pomidory suszone pokroić na małe cząstki, oliwki w plasterki, a bazylię posiekać lub porwać na drobno. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie ze sobą, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem i lekko skropić oliwą. Odstawić na

2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger